Thomas Ruyant, LinkedOut, Vendee Globe

Thomas-u Ruyant-u vdira voda v jadrnico

Thomas Ruyant, ki pluje na jadrnici LinkedOut je včeraj zvečer odkril, da na premcu njegove jadrnice vdira voda.

Nemudoma je bil prisiljen zmanjšati hitrost plovbe. Ob 21.00 uri je vključil kalužne črpalke in zaprl vrata premčnege prostora, ki so vodotesen. Ko bo izčrpal vso vodo, bo poizkušal najti razlog zaradi katerega voda prihaja v plovilo.

Kaj se je dogajalo na jarnici (Posodobljeno 17.12.2020 ob 10.00)

Ruyant je zvečer opazil, da se njegova jadrnice ne obnaša normalno. Premec plovila je nekontrolirano udarjal v valove in se potopil mnogo globlje, kot bi bilo normalno. Ko je odprl premčni prostor, ki je vodotesen, je ugotovil, da je v njem polno vode. Ko je uspel izčrpati vodo, je ugotovil, da je voda v jadrnico udrla skozi dve loputi, kis ta se odprli. Plul je namreč s hitrostjo 25 vozlov in tresljaji so naredili svoje. Ugotovil je, da se je voda nabrala v vsega 30 minutah, medtem ko je spal.

Sam Davis se vrača na regatno polje

Thomas Ruyant, LinkedOut, Vendee Globe

Sam Davis je bila zaradi trke v neznan plavajoč predmet prisiljena, da regato uradno zaključi. Odplula je v Cape Town in pristala poleg jadrnice Alexa Thomsona. Kmalu po pristanku je povedala, da njene dogodivščine ni konec. Odločila se je, da bo poizkusila popraviti jadrnico in se vrniti na regatno polje.

V ponedeljek ji je to tudi uspelo. Jadrnica je popravljena, preverjena in varna za nadaljevanje plovbe. Sam Davis je sicer uradno odstopila in njena uvrstitev na regati ne bo upoštevana. Sama je povedala, da gre za njen osebni izziv in odgovornost do sponzorjev, zato bo s plovbo nadaljevala izven konkurence.

Yannick Bestaven je deseti vodilni v regati

Yannick Bestaven je včeraj zvečer prevzel vodstvo na regati. Odločil se ja za plovbo na skrajnem robu Antarktične cone prepovedane plovbe, globoko v področju Besnih petdeset (Furious fifties), 55 stopinj južno, kar se je izkazalo za najhitrejšo ruto.  Thomasa Ruyanta je prehitel ob 12.00 uri (UTC) še preden je Ruyant ugotovil, da mu v plovilo vdira voda in upočasnil plovbo.

Na vodilni poziciji letošnje regate se je tako zvrstilo že deset jadralcev. Bestaven nadaljuje s plovbo na skrajnem jugu in pluje proti osamljenemu otoku Macquarie, ki leži 600 nmi jugozahodno od Nove Zelandije. Zaradi težav Ruyanta, si je nabral že 150 nmi prednosti. Glede na pozicijo plovil, lahko sklepamo, da je Ruyant uspel zaustaviti udor vode v plovilo. Ob 00.00 uri ponoči je jadrnico zopet obrnil proti vzhodu in razvil hitrost plovbe 20 vozlov. Kaj točno se je zgodilo na jadrnici, bo jasno takoj, ko se bo ponovno oglasil z jadrnice.

Besedilo še ni lektorirano. Za eventualne napake se opravičujemo.

< Charlie Dalin ve, kako se bo vrnil   Zasilni pristanek Burtona na otoku Macquaire >

 

Foto: © Isabelle Joschke / MACSF