AC75, Auckland

Danes se je v Aucklandu na Novi Zelandiji začelo prvo tekmovanje na jadrnicah AC75. Spektakularno jadranje bo potekalo vse do nedelje.

Po izjemno intenzivnem testnem jadranju v zadnjem mesecu so se ekipe Pokala Amerike prvič spopadle na novih jadrnicah tipa AC75. Jadrnice so tehnološka novost. Gre za monotrupna plovila, ki so nadomestila dosedanje večtrupce, katamarane, ki so v zadnjih letih navduševali jadralne navdušence. AC75 so prva plovila, ki so sposobna doseči hitrost plovbe, ki je do trikrat večja od hitrosti vetra. Katamarani, njihovi predhodniki, so lahko dosegali hitrosti plovbe, ki je bila 2,5-kratnik hitrosti vetra.

Tekmovanje Prada Pokal Amerike je prvo v seriji tekmovanj teh plovil. Začelo se je danes ob 15.00 uri (NZT) oziroma 03.00 po našem času. Prve tri dni bomo gledali medsebojno dvobojevanje nastopajočih ekip po sistemu Round Robin, v nedeljo pa se bodo najboljše štiri ekipe pomerile za stopničke.

Danes so se v štirih dirkah med seboj pomerile ekipe:

  1. Emirates Team New Zealand proti Luna Rossa Prada Pirelli Team
  2. New York Yacht Club American Magic proti INEOS TEAM UK
  3. INEOS TEAM UK proti Luna Rossa Prada Pirelli Team
  4. New York Yacht Club American Magic proti Emirates Team New Zealand

Kaj se je dogajalo na regatnem polju

Danes je na regatnem polju pred Aucklandom pihal veter s hitrostjo med 8 in 15 vozli. Valovi so merili med 0,00 in 0,05 m. Sončno vreme je privabilo številne gledalce na kopnem in na morju, ki so si želeli ogledati ta spektakel. Prvi sta se na regatno polje podali ekipi Emirates Team New Zealand in Luna Rossa Prada Pirelli Team.

AC75, Auckland

Obe ekipi sta pred startno črto pripluli z veliko hitrostjo skoraj do sekunde natančno. Luna Rosa je začela na desni, ekipa ETNZ pa na levi strani 1, 2 km širokega regatnega polja. Obe ekipi sta se pognali proti prvim kontrolnim vratom z neverjetno hitrostjo. Prva je obrnila ekipa ETNZ. Skozi vrata je dobesedno poletela. Po obratu so tempo še stopnjevali. Z vetrom v levi bok jim je uspelo razviti hitrosti plovbe več kot 40 vozlov (veter je pihal s hitrostjo 13 vozlov). Pred drugim obratom so zapluli v območje nekoliko močnejšega vetra in presegli hitrost plovbe 44 vozle. Do obrata se je njihova prednost povečala že na 1200 m pred ekipo Prada.

Ekipa TNZ je drugi obrat spet izvedla okrog leve oznake. Obpluli so jo s hitrostjo 27 vozlov.

Kiviji so svojo prednost povečevali skozi celotno regato. Ekipi Luna Rossa ni uspelo zmanjšati razlike. Po zadnjem obratu je imela ekipa ETNZ že 1400 m prednosti. Kljub očitni prednosti Kiviji niso popuščali. Leteli so proti cilju. Ekipa Luna Rosa je imela na zadnjem obratu 2 minuti zaostanka. Po obratu pa so naredili majhno napako. Plovilo se je spustilo na vodno gladino. Hitrost plovbe se je zmanjšala in potrebovali so nekaj časa, da so dovolj pospešili in se dvignili nad vodno gladino. Ciljno črto so prečkali s tremi minutami zaostanka.

Ekipa INEOS težava takoj po štartu

V drugem boju sta se pomerili ameriška ekipa New York Yacht Club American Magic in ekipa Združenega kraljestva INEOS TEAM UK. Obe ekipi sta startali dobro. Ekipa INEOS pa je imela kmalu po začetku regate težave z levim hidrokrilom. Zaradi okvare, ki jim jo je uspelo odpraviti, so se vrnili v bitko, a z velikim zaostankom. Ekipa se je odločila, da dirke ne dokonča.

Zaplet še pred začetkom

V tretji dirki sta se pomerili ekipi, poraženi v prejšnjih dveh dirk ekipa Luna Rossa in ekipa INEOS. Minuto pred začetkom je prišlo do zapleta. Ekipi sta se pripravljali, da zaplujeta proti startni liniji. V zadnjem obratu sta se jadrnici nevarno približali, a ni prišlo do poškodb. Obe ekipi sta zmanjšali hitrost plovbe, se spustili na vodno gladino in potreben je bil ponovni zagon. Ekipa Luna Rossa se je hitro pobrala in startala pravočasno. Ekipa INEOS je potrebovala več časa in dirko začela z velikim zaostankom. Tudi v nadaljevanju niso imeli sreče. Zaradi težav so se odločili, da odstopijo.

Spopad zmagovalcev

AC75, Auckland

Zadnji dvoboj je potekal med zmagovalnima ekipama ETNZ in American Magic. Ameriška ekipa je startala odlično. Ekipa ETNZ je očitno imela tehnični problem in začela slabše. Američanom je uspelo obdržati prednost in obrnili so kot prvi s 150 m prednosti. Do naslednjega obrata so prednost povečali in v istem tempu nadaljevali. Pri tretjem obratu je prednost znašala že 580 m. Po tem obratu pa je spet zablestela ekipa ETNZ. Zaostanek so zmanjšali na vsega 300 m. Po četrtem obratu se je prednost še naprej zmanjševala. Na petem je še vedno vodila ameriška ekipa, a Kiviji so nadomestili večino zaostanka. Na obratu sta bili ekipi druga ob drugi. Američani so obrnili slabo in Kiviji so prevzeli vodstvo. Zadnji del dirke sta ekipi odpluli popolnoma izenačeno. Jadrnici sta bili obremenjeni do skrajnih meja. Pluli so s hitrostmi več kot 40 vozlov. Američani so se pobrali, prevzeli vodstvo in premagali ekipo Emirates Team New Zealand za dobrih 12 sekund.

Dan je postregel z izjemnim jadranjem. Dosegli so izjemne hitrosti plovbe. Ekipa ETNZ je plula skoraj s 50 vozli.

Nadaljevanje dvobojevanja bo jutri ob 15. uri po lokalnem času oziroma ob 03.00 po našem času.

Najvišje dnevne hitrosti plovbe:

  • Emirates Team New Zealand – 49, 1 vozla
  • NYYC American Magic – 48,2 vozla
  • Luna Rossa Prada Pirelli – 47,2 vozla
  • Ineos Team UK – 45,6 vozla

Točke:

  1. NYYC American Magic: 2
  2. Emirates Team New Zealand: 1
  3. Luna Rossa Prada Pirelli: 1
  4. Ineos Team UK: 0

Posnetek 1. dan