Yannick Bestaven, Maître Coq IV, Vendee Globe

Yannick Bestaven, trenutno vodilni jadralec na regati, je zaplul v preteklost. Prečkal je 180. poldnevnik.

Včeraj, v nedeljo, ob 13.37 (UTC) uri je Bestaven postavil nov mejnik na regati. Kot prvi jadralec je preplul 180. poldnevnik in zaplul en dan nazaj. To je naslednji pomemben mejnik na regati. Od sedaj naprej bodo stopinje zemljepisne dolžine le še padale. Vsaka stopinja manj bo pomenila, da se približuje cilju v Les Sables d'Olonne.

Bestaven ima prednost pred zasledovalci. Pluje v nekoliko močnejšem vetru kot Dalin in Rhuyant. Njegova prednost se povečuje. Trenutno pluje 126 nmi pred Dalinom na drugem mestu in 156 nmi pred Rhuyantom na tretjem. S 400 do 600 nmi zaostanka za vodilnim pa pluje skupina jadralcev od četrtega do devetega mesta. V skupini je vodilni Boris Herrmann. Vi ti jadralci imajo možnost, da do konca leta priplujejo do rta Horn, ki je naslednji mejnik regate. Bestaven mora do tam prepluti še 3200 nmi, zasledovalna skupina pa dobrih 4000. Na zadnjih dveh regatah Vendee Globe je bila razlika med prvim in drugim oziroma tretjim jadralcem že več kot 800 nmi. Zato se letos obeta izjemna dirka v mesecu januarju, ko bodo jadralci zapluli mimo rta Horn in se obrnili proti severovzhodu.

Burton splezal na jambor na oddaljenem otoku Macquarie

Louis Burton , Vendee Globe

Louis Burton je imel pri plovbi po južnem Indijskem oceanu težave z jadrom J2 in drsnikom glavnega jadra. Ker ni mogel izkoristiti potenciala svoje jadrnice, se je odločil za zasilni postanek na vzhodni strani otoka Macquarie, ki je zaščitena pred zahodnimi vetrovi. Ob 11:18 (UTC) je splezal na 28 m visok jambor. Jadrnico je zahodnik počasi potiskal proti odprtemu morju. Popravilo mu je uspelo le delno. Popravil je vrhnji del drsnika, ki mu bo omogočal dvigniti jadro do vrha. Ko ga je odneslo na odprto morje, so bili valovi previsoki in popravila ni mogel zaključiti varno.

Danes zjutraj se je javil z daljnega Južnega oceana:

»To je bilo eno najtežjih opravil, ki sem jih izvedel v svojem življenju. Zamenjal sem drsnik glavnega jadra. Sedaj lahko glavno jadro dvignem do vrha jambora. Nazaj proti Les Sables d'Olonne bom lahko plul hitro.«

Burtonov postanek sta spremljala tehnična ekipa in organizator regate. Kar trikrat je poskušal izvesti popravilo na različnih lokacijah. Prvič je poskusil ob 11:18 (UTC). Žal ni bil uspešen. Premaknil se je nekoliko bolj proti severu in znova poskusil ob 02:08 (UTC), in končno tretjič ob 03:00 (UTC), ko je sporočil ekipi, da mu je uspelo. Po njegovem času je bila ura 14.00, 11 ur več.

Louis Burton nadaljuje jadranje. Zaradi popravila je izgubil nekaj dragocenega časa in nekaj milj. Trenutno pluje na enajstem mestu z zaostankom 889 nmi.

z jadranjem. Zaradi popravila je izgubil nekaj dragocenega časa in nekaj milj. Trenutno pluje na enajstem mestu z zaostankom 889 nmi.

 

< Zasilni pristanek Burtona  

Bo moral Destremau odstopiti? >

Foto: M. Murphy, Stephane MAILLARD, Hullwarren