Sébastien Destremau, Merci, Vendee Globe

Sébastien Destremau, ki pluje na jadrnici Merci, se bori s številnimi težavami. Poleg manjših težav, mu je odpovedal sistem krmiljenja in okvarjen je sistem za reguliranje kobilice.

»Jadrnica se ne drži smeri. Najti moram rešitev, da se bo držale začrtane poti. V nasprotnem ne bom mogel nadaljevati plovbe. Ustaviti se bom moral v pristanišči, piskati dela in izvesti popravilo. Situacija je jasna. S sistemom hidravlike za premikanje kobilice imam težave že od področja Doldrums. Glavni sistem krmiljenja plovila mi je odpovedal. Sestavil sem začasni sistem, ki ne deluje dobro. Avtopilot je nezanesljiv. Vse skupaj ne izgleda dobro. Kmalu ne bom imel več veliko možnosti. Ustaviti se bom moral v najbližjem pristanišču. Zaplul bom proti severi, proti Avstraliji. Izognil se bom depresiji in imel čas da najdem pravo rešitev. KO bom v bližini Pertha. Bom moral podreti vse, kar sem do sedaj sestavil, zamenjati senzor za merjenje kota krmila, nato pa celoten sistem umeriti, da bo deloval pravilno. Če bo senzor deloval pravilno, bo pošiljal prave podatke računalniku in ta bo daj l prave naloge avtopilotu. Celotna veriga mora delovati pravilno. Osnova je natančnost merjenje kota krmila. Zaenkrat moram priznati, da vse skupaj ne izgleda ravno dobro. To pomeni, da bom v tem času nazadoval in drugi jadralci me bodo prehiteli.

Jadralci po južnem Tihem oceanu kot račke v vrsti

Sébastien Destremau, Merci, Vendee Globe

Celotna flota 27 preostalih jadralce in Sam Davis, ki pluje izven konkurence, pluje po Južnem oceanu. Vodilna skupina je že v Tirem oceanu, počasnejša skupina pa pluje po južnem Indijskem oceanu. Zaradi trenutnih vremenskih razmer vsi plujejo po robu Antarktične cone prepovedane plovbe. Vodilna skupina pluje v šibkejših vetrovih, ki dosegajo hitrosti okrog 13 vozlov. V vodstvu je še vedno Yannick Bestaven. Kot je že sam povedal, bo Charli Dalin sam poiskal pot nazaj proti vodilni poziciji. Svoj zaostanek je zmanjšal na vsega 90 nmi. Ruyant na tretjem mestu zaostaja 165, Boris Herrmann na četrtem pa 300. Lovi ga Jean Le Cam, ki za vodilnim zaostaja 360 nmi.

Iz ozadja odlično napreduje Jeremie Beyou na jadrnici Charal. Vsak trenutek dokazuje da je izjemen jadralec. Zaradi okvare jadrnice, se je moral vrniti v izhodiščno pristanišče Les Sables d'Olonne. Ko je ponovno krenil na pot, je za zadnjim jadralcem zaostajal že 1000 nmi, za takrat vodilnim Alexom Thomsonom pa že 2700 nmi. Trenutno pluje na odličnem 21 mestu. Trenutno predzadnjega  Arija Hususselo (zadnji je Destremau z okvaro) je prehitel že za 1000 nmi. Njegov zaostanek za vodilnim je 3500 nmi.

< Bestaven prvi zaplul v preteklost   Burton razmišlja o odstopu >

Foto: © Sebastien Destremau / Merc