Isabelle Joschke, Vendee Globe

Louis Burton je moral zaradi številnih okvar na jadrnici opraviti zasilni postanek na otoku Macquarie. Večino popravil je opravil uspešno. A plezanje na 28 m visok jambor med počasno plovbo in nenehnim zibanjem niso ravno mačji kašelj.

»Celo telo imam obdrgnjeno in potolčeno. Roke, noge, prsti … Občutek je podoben, kot bi se spustil s kolesom po strmem pobočju. Vse me boli. Tudi sklepi. K sreči ni nič resnega. Psihično sem izčrpan. K sreči sem veliko spal in že se počutim bolje. Zelo sem vesel, da sem se vračal na jambor in nisem obupal (Burton se je moral povzpeti kar trikrat). Bil sem na robu obupa. Če dela ne bi opravil, bi mi bilo žal. Zamenjal sem prednje jadro. Pihajo šibki vetrovi. Prvič po mesecu dni mi bo uspelo glavno jadro dvigniti vse do vrha. Popravilo, ki sem ga izvedel, se je očitno obrestovalo. Plul sem z vetrom in nič se ni zlomilo. Del, ki sem ga zamenjal, je bistveno močnejši od prejšnjega. Resnično moram glavno jadro dvigniti do vrha če ne želim zamuditi naslednjega vremenskega sistema. No, skratka, zelo sem vesel.

Pred nami je depresija. Premika se proti jugu proti območju antarktične prepovedane plovne cone. Če se bo zgodilo to, kar napoveduje vremenska slika, potem bomo morali pluti v veter, ki bo pihal s hitrostjo 30 vozlov. To ni preveč zabavno, vendar imam majhno prednost. Moja jadrnica bolje pluje v zahtevnih vremenskih pogojih kot v šibkih vetrovih.«

Isabelle Joschke je napredovala na osmo mesto

Isabelle Joschke, Vendee Globe

Isabelle Joschke na jadrnici MACSF je izjemno hitra. Je najhitrejša jadralka in pluje v zasledovalni ekipi, ki pritiska na vodilno trojico. Njen zaostanek za vodilnim Bestavenom je zgolj 390 nmi. Pluje praktično vzporedno z Damienom Seguinom, ki pluje 10 nmi pred njo, in nevarno se približuje tudi legendarnemu Jeanu Le Camu na šestem mestu. Njegova prednost pred najhitrejšo jadralko znaša le še 40 nmi. Trenutno pluje s hitrostjo 16 vozlov. Le Cam se je znašel v območju visokega pritiska in pluje zgolj s hitrostjo 12 vozlov, Seguin pa v praktično enakih pogojih, kot je Isabella, pluje s hitrostjo 13,5 vozla.

Svoje odlično jadranje je komentirala:

»Zelo dobro mi gre. Trenutno sem v modusu počivanja. Zadnjih nekaj dni sem ponoči plula izjemno dobro. Vreme je odlično. Temperature so primerne in zgodnji večeri so enkratni. Te pogoje poskušam izkoristiti kar najbolje. Ko se zvečer stemni, se močno ohladi in delo na krovu ni prijetno. Izkoriščam trenutke lepšega in mirnejšega vremena, da si napolnim baterije. Ko sem zapustila Indijski ocean, se je spet pojavila bolečina v hrbtu. Z njo se borim že od začetka regate. Sedaj, ko sem se nekoliko spočila, je vse bistveno boljše. Hladnejše vreme zahteva, da pojem več kalorij. Počasi se privajam na nove vremenske razmere.

Moralno sem zelo dobro. Plujem hitro in ne želim, da bi morala upočasniti. Mogoče se bo v Atlantiku odvijala še ena dirka. A tu v Južnem oceanu sem nekoliko rezervirana. Če pride do okvare na plovilu, je v teh nizkih temperaturah izjemno težko popravljati.«

< Destremau se bori z okvarami   Dalin pluje po robu in se vrača >

Foto: © Isabelle Joschke / MACSF