Charlie Dalin, Apivia, Vendee Globe

Charlie Dalin ne popušča. Vrniti se hoče na vodilni položaj v regati. Pluje po robu in to se mu obrestuje.

Charlie Dalin se je odločil za plovbo po skrajnem južnem delu Tihega oceana, kjer je plovba dovoljena. Pluje po robu Antarktične cone prepovedane plovbe in uspeva napredovati hitreje kot Yannick Bestaven, ki pluje 15 nmi bolj severno. Oba plujeta v šibkih vetrovih, ki ne pihajo več kot 10 ali 11 vozlov. Njuna hitrost plovbe v tem vetru znaša presenetljivih 12 do 13 vozlov. Dalin je bil ponoči hitrejši in se je Bestevanu, ki trenutno vodi, približal na vsega 45 nmi. Rurant na tretjem mestu pluje na severnem robu področja visokega pritiska in ima še manj vetra. Njegov zaostanek se je zato povečal na 220 nmi. Zasledovalna skupina, ki jo trenutno vodi Benjamin Detreux na četrtem mestu, zaostaja že 380 nmi.

Plovba v naslednjih dneh bo izjemno zanimiva. Področje anticiklona se premika z jadralci proti vzhodu, Komu bo prvemu uspelo pobegniti, je sedaj vprašanje. Vodilna dvojica je pred anticiklonom, Ruyant severno od središča, ostali na zahodni strani.

Damien Seguin je dobil posebno božično darilo

Charlie Dalin, Apivia, Vendee Globe

Damien Seguin, ki pluje na jadrnici Groupe Apicil, je z zaostankom 380 nmi trenutno na petem mestu. Danes je dobil posebno božično darilo, ki ga ni pričakoval. Z jadrnice je sporočil: »Bil sem nestrpen. Kaj se mi je zgodilo, sem hotel takoj deliti z vami. Pred nekaj trenutki sem dobil eno najlepših božičnih daril. Pred petimi minutami sta me obiskala dva kita, ki sta priplavala na razdaljo vsega 10 m od jadrnice. Sledila sta moji plovbi. Bilo je neverjetno. Pravi spektakel. Ničesar nisem slišal. Zbudil sem se in šel na krov. Bilo je mirno, saj plujem v anticiklonu. Vetra je malo, morje je relativno mirno. Ko sem pogledal na okoli, vidim, da nekaj lomi morje na razdalji 20 m od jadrnice. Zagledam kita. To so res ogromne živali. Dolga sta bila približno 20 m. Plavala sta drug ob drugem. To je bilo izjemno božično darilo. Te trenutki so enkratni. To lahko doživiš le na Vendee Globe. Ko to vidiš, spoznaš, da si zelo majhen na tem planetu.

Včeraj sem zaplul v anticiklon. Vse je mirno, nebo je modro. Oblakov ni. Vreme je odlično za jadranje in popravila. Danes sem poln emocij. V zadnjih urah sem uspel popraviti nekaj stvari na vrhu jambora, kar je še eno darilo. Srečanje s kiti, je kot pohvala za dobro opravljeno delo. Mislim, da ima vsaka regate Vendee Globe svoj karakter in seveda svoje posebnosti.

Jean Le Cam in Boris Herrmann plešeta na globokem jugu

Boris Herrmann in Jean Le Cam plujeta na sedmem oziroma osmem mestu. Med njima je zgolj 2 nmi razdalje. Herrmann se je pošalil: »Le Cama vidim na AIS-u- Skupaj pleševa Božični ples. Jadra dava na desno in upava, da se napolnijo. Nič. Obrneva plovilo, dava jadra na levo in čakava. Srečna sva, če jadra ne opletajo. Lahko se poškodujejo. Vetra ni val se povečuje. Če ni uspeha, ponoviva vajo. Potem spet zapiha 2 vozla in spet tišina.. globok vdih in izdih. Trenutno sem tako utrujen in imam občutek da sanjam. Vsake toliko občutim izjemen vonj morja, ki spominja na izdih kita.«

< Burton razmišlja o odstopu   Charlie Dalin se je vrnil >

Foto: © Charlie Dalin / Apivia, posnetek zaslona