Damien Seguin (Groupe APICIL), Vendee Globe

Dnevi šibkih vetrov na južnem Tihem oceanu so končani. Namesto njih so zapihali zahodniki, ki dosegajo hitrosti med 30 in 35 vozli. Na programu so močno skrajšana jadra. Mrzel zrak, prelivanje hladnega južnega oceana preko krova jadrnic in visoki valovi bodo kraljevali nekaj prihodnjih dni.

Najhitrejša jadralca Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) in Charlie Dalin (Apivia) sta že zaplula mimo točke Nemo. Plujeta po območju besne petdesete (Furious Fifties), ki slovijo po vremenu, ki trenutno vlada na območju plovbe. Do rta Horn ju čaka še 200 nmi plovbe. Kljub temu se že pripravljata za plovbo mimo zloglasnega rta in pogledujeta, kakšno vreme ju bo pričakalo. Poiskati bo treba pravo vremensko okno, da bo plovba v Atlantik varna.

»Med včerajšnjim in današnjim dnem je ogromna razlika. Včerajšnjega sem že skoraj pozabil. Spet smo v normalnem južnem oceanu, plujemo s hitrostjo 17 vozlov v vetrovih, ki pihajo s hitrostjo 30 vozlov. Ukvarjamo se s sistemom nizkega zračnega pritiska in razlika je očitna. Do rta Horn bi rad prišel v enem kosu. Trenutno jadrnica deluje 100-odstotno in le redki jadralci se lahko pohvalijo s tem. V tem tednu si želim izgubiti čim manj milj in ničesar ne bi rad polomil,« je povedal Boris Herrmann, ki pluje na sedmem mestu z zaostankom 290 nmi za vodilnim.

Yannick Bestaven ne popušča

Yannick Bestaven je vodilni že 12 dni. Vetra mu ne primanjkuje. Sunke, ki so dosegali 40 vozlov, je izkoristil za pomoč pri pihanju v 48 svečk, ki jih je moral pihniti včeraj za svoj rojstni dan. Njegova plovba je daleč od udobne. Na južnem oceanu je morje zelo vzvalovano

Valovi merijo 5 m visoko in prihajajo iz različnih smeri. Kljub temu jadra odlično. Ponoči je svojo prednost pred Charliem Dalinom povečal za 50 nmi. Thomas Ruyant (LinkedOut) na tretjem mestu zaostaja 206. Damien Seguin (Groupe APICIL) trenutno vodilni v zasledovalni ekipi se Ruyantu približuje. Za njim zaostaja le še 13 nmi.

Charlie Dalin bo pospešil

V zgodnjih jutranjih urah se je z jadrnice APIVIA javil Charlie Dalin:

»Ko pogledaš atlas južnega Tihega oceana, je vse modro. Točka Nemo, ki je najbolj izolirana točka sveta, daje tak občutek. Kako občutimo velikost Tihega oceana? Nekaj posebnega je, ko si ti na tem osamljenem mestu. Trenutno sem 261 nmi oddaljen od točke Nemo. Pred nekaj urami sem bil še nekoliko bliže. Upam, da NASA ne planira tu strmoglaviti kakšnega satelita. Bilo bi zelo smešno, če bi me tu zadel kakšen kos vesoljskih odpadkov.

Trenutno sem nekoliko zadržan. Imam probleme z ležajem kobilice, ki sem ga že popravljal. Nekaj časa sem posvetil dodatnim popravilom. Jadrnico sem upočasnil, sedaj pa bom spet zaplul s svojo hitrostjo. Manj kot 24 ur časa bom plul z vetrom v desno krmo. Nato bom prečil in začel ciljati proti rtu Horn. K sreči se veter od zadaj nekoliko umirja. Situacijo imam pod kontrolo.«

Damien Seguin (Groupe APICIL), Vendee Globe

< Najtežji pogoji na južnem oceanu   Smer rt Horn. Pot ne bo lahka >

Foto: © Yvan Zedda/Alea, posnetek zaslona