Miranda Merron, Campagne de France, Vendee Globe

Didac Costa, ki pluje na jadrnici One Planet One Ocean je imel danes najtežje pogoje za plovbo do sedaj.

Didac Costa je včeraj zaplul mimo Tasmanije proti Novi Zelandiji. Zaplul je v področje nizkega zračnega pritiska, ki se mu je približalo iz jugovzhodne smeri. K sreči se je izognil centru sistema a pogoji za plovbo so bili nevzdržni:

»Veter je pihal s hitrostjo 35 vozlov, sunki pa so dosegali še bistveno višje hitrosti. Morje je bilo močno vzvalovano. Valovi so prihajali tako od zadaj in od spredaj. Takšno morje imam še sedaj, čeprav so vetrovi oslabeli. Na jadrnici je bilo vse v redu. Kljub moji izmučenosti zaradi nenehnega trimanja jader, sem zadovoljen z odzivom jadrnice. Komaj čakam, da me ujame naslednja fronta, ki prihaja z zahoda. Ta bo nekoliko milejša. Poskušal bom pluti v njej koliko časa bo to mogoče. Tako bom ostal v bližini plovil, ki so pred menoj. Čeprav jih bom težko ujel, je dobro, da imam nekoga za primerjavo. Zaplul bom južno od Nove Zelandije in pred menoj bo le še Tihi ocean in rt Horn kot naslednja tarča."

Didac Costa pluje na trenutnem dvajsetem mestu. Za vodilnim Bestavenom zaostaja 2750 nmi.

Fronta hladnega zraka z jugozahoda ujela vodilne

Miranda Merron, Campagne de France, Vendee Globe

Najhitrejši Yannick Bestaven se približuje točki Nemo. Do rta Horn ga čaka še 2000 nmi južnega Tihega Oceana. Naslednji teden plovbe bo izjemno zahteven. Z zahoda se jim je približalo področje nizkega zračnega pritiska z nizkimi temperaturami. Vetrov dosegajo hitrosti preko 30 vozlov. Bestaven ima trenutno 90 nmi oziroma šest ur prednosti pred zasledovalcem Dalinom. Številni so napovedovali, da jim bo pobegnil, vendar fronta omogoča hitro jadranje tudi zasledovalcem. Thomas Ruyant pluje še vedno kot tretji z zaostankom 270 nmi. Zasledovalna ekipa, ki jo vodi Damien Seguin na jadrnici Groupe APICIL, zaostaja 320 nmi. V skupino pluje kot najhitrejša jadralka Isabelle Joschke, zasleduje pa jo Jean Le Cam na šestem mestu. Boris Herrmann je padel na sedmo mesto. Zadnji v zasledovalni skupini pluje Benjamin Detreux. Trenutno je deseti in zaostaja le 387 nmi.

Miranda Merron preplula polovico regate

Miranda Merron pluje na jadrnici Campagne de France. Trenutno je na 23. mestu z zaostankom 3600 nmi. Do sedaj je preplula 12.500 nmi kar je polovica poti okoli sveta.

»Včeraj sem ugotovila, da sem preplula polovico regate. Nisem vedela natančno, kje je to. Nimam računalnika, ki bi mi to povedal. Tu ni interneta. Bila sem prepričana, da še nisem preplula polovice. Odličen občutek je, ko se zaveš, da pluješ proti domu, proti prijateljem in družini. Povsem drugače, kot takrat, ko veš, da pluješ stran od njih. Midve (jadrnica in jaz) sva še vedno v Indijskem oceanu. Plujem z vetrom proti severovzhodu, da se izognem najhujšemu, kar prinaša sistem nizkega zračnega pritiska. Valovi prihajajo iz različnih smeri. Jadrnica se močno nagiba, ko plujem navzdol po valovih. Pot do doma je še dolga.«

< Okvara kobilice na La Fabrique   Močni vetrovi zaključili božično rajanje >

Foto: Miranda Merron, Campagne de France, posnetek zaslona