Charlie Dalin, Vendee Globe

Po 80 dneh plovbe je ciljno črto pred Les Sables d'Ollone prvi prečkal Charle Dalin na jadrnici Apivia. Za plovbo okoli sveta je potreboval 80 dni 6 ur 15 min in 47 s.

Prve besede Dalina po prihodu v cilj:

"Zelo sem vesel, da sem regato zaključil v ospredju. Sprejem je bil veličasten... iz nič, do vsega tega. Vedel sem, da bo prišlo nekaj ljudi, a da bo množica tolikšna si nisem predstavljal.

Regata je bila magična. Močno me je spremenila. Ne vem še kako, vendar me je. Prežet sem s čustvi. Česa takega še nisem doživel. občutki so izjemno intenzivni in vem da bo regata na meni pustila velik pečat.

Bilo je veliko vzponov in padcev. Veliko stvari sem moral popraviti a izkušnja je neverjetna. Bil sem v Indijskem in tihem oceanu, plul sem mimo rta Horn. Pred nekaj dnevi sem pregledal svojo pot plovbe. Vse kar sem naredil je neverjetno. Spomnim se vsakega manevra. Neverjetno koliko stvari sem naredil . Kar utrudim se, ko samo pomislim, kaj vse sem naredil.

Korak po korak ti uspe narediti nemogoče.

Ena najhujših trenutkov je bil, ko se je poškodovalo ohišje levega hidrokrila. Bil sem v vodstvu. Ko sem videl, da v plovilo vdira voda, sem ugotovil, da se bom moral posloviti od vodilne pozicije. Zame je bilo to zelo težko. Ustrašil sem se, da bom regato predčasno končal nekje v Avstraliji ali Novi Zelandiji. K sreči mi je uspelo s karbonskimi vlakni popraviti ohišje.

Regata je bila lepa, izjemna bitka s Thomasom, Louisom in Yannickom."

Kljub temu, da je prvi preplul ciljno črto še ni nujno, da je zmagovalec regate. Za njim plujete dva jadralca, ki lahko njegovo zmago ogrozita. Prvi, ki se lahko povzpne na prvo mesto, je Boris Herrmann. Ker je pomagal pri reševanju Kevina Escoffierja bodo njegovemu času v cilju odšteli 6 ur. Trenutno ga do cilja loči še 90 nmi. Če bo plul s povprečno hitrostjo več kot 15 vozlov, bo on prevzel vodstvo. V trenutku, ko je Dalin prečkal ciljno črto je bil od cilja oddaljen 90 nmi. Njegova hitrost približevanja cilju pa znaša 19 vozlov. V kolikor bo v cilju v manj kot 6 urah, bo prevzel vodstvo.

Drugi jadralec, ki lahko zmeša štrene pa je Yannick Bestaven. Bil je drugi izmed treh jadralcev, ki so pomagali pri reševanju Escoffierja. Ker je moral spremeniti smer plovbe in se napotiti na točko, kjer se je potopila jadrnica PRB, bodo njegovemu času v cilju odšteli 10 ur in 15 min. V času Dalinovega prihoda v cilj je bil Bestaven 150 nmi severozahodno od cilja. Proti cilju se sicer približuje s hitrostjo 20 vozlov, vendar bo moral še vsaj enkrat prečiti. Če bo nadaljeval s tem tempom, se lahko zavihti še na prvo mesto.

Ciljno črto bo kot drugi prečkal Louis Burton. Žal je njegovo drugo mesto oziroma stopničke pod velikim vprašanjem. Če bosta Herrmann in Bestaven svoje delo v finalnem delu opravila brez napak, bo regato zaključil šele na četrtem mestu. Trenutno pluje 60 nmi jugozahodno od cilja s hitrostjo približevanja cilju 14 vozlov.