Boris Herrmann, Charle Dalin, Vendee Globe

Charlie Dalin in Boris Herrman sta že zaplula v Biskajski zaliv. Vodilnega Dalina do cilja loči še 280 nmi, Herrmann mora prepluti 50 več. Na tretjem mestu, z zaostankom 57 nmi, pluje Louis Burton.

Kljub temu, da poteka 79 dan regate noben izmed jadralcev še ne more zagotovo trditi, da je osvojil stopničke. Charlie Dalin in Boris Herrmann plujete po južnem delu Biskajskega zalive, medtem ko si se Burton na tretjem, Ruyant na četrtem in Bestevan na petem mestu, odločili za plovbo proti severu in sedaj v stabilnih jugozahodnikih plujejo direktno proti cilju. Z zahoda se proti severovzhodu premika fronta, ki bo zagotovila dovolj vetra za finalni obračun in ponesla jadralce direktno v Les Sables d'Olonne. 

Boris Herrmann, Charle Dalin, Vendee Globe

Charle Dalin, ki s je odločil za plovbo blizu rta Finisterre je v zadnjih 130 nmi prečil kar petkrat. Dalin, ki prihaja iz Bretanije, je zaplul na domači teren. Tu se počuti domačega in svoje izkušnje bo izkoristil, da obdrži svojo prednost.

Boris Herrmann trenutno za Dalinom zaostaja 50 nmi. Ker je pomagal pri reševanju Kevina Escoffierja, se bo njegovemu času odštelo 6 ur. Če bo zadržal stik z Dalinom, bo zmaga njegova. Na stopničke lahko računa tudi Yannick Bestaven. Njegovemu času v cilju se bo odštelo 10 ur in 15 minut. Trenutno za Dalinom zaostaja 180 nmi. Proti cilju pluje s hitrostjo 20 vozlov, kar je približno enako razdali do vodilnega. Močno se bo spremenila tudi uvrstitev Jeana Le Cama. V cilju ga čaka odbitek 16 ur in 15 min. Verjetno razlika ne bo zadostovala za stopničke, bo pa močno napredoval po lestvici.

Boris Herrmann se je že ob 5.30 uri oglasil z juga Biskajskega zaliva:

»Nepredvidljivo toplo je, ko tule izvajam manevre. Veliki geenaker sem zamenjal z manjšim. Bilo mi je tako vroče, da sem moral sleči jakno. Danes je dan pred prihodom v cilj. Rekel sem si, da moram malo tvegati, da se zmočim. In hitro se bil moker od glave do pet. velik val se je privalil s strani in me zalil. Zadnjo uro sem bil nekam počasen pri izvajanju manevrov. Vzelo mi je več časa, kot sem predvideval. Trenutno je še povsem temno. Ne vem, kako bi v temi to izvedel hitreje. Nedvomno sem že utrujen. Plujem z manjšim geenakerjem in eno skrajšavo. Jadrnica pospeši vse do hitrosti 27 vozlov. Mimo rta Finisterre sem plul v vetru, ki je dosegal 25 vozlov. Po napovedi bo takšen veter pihal vse do cilja.«

< Dalin, Burton, Dalin,,….   Nadaljevanje 26.1.2021

Foto: © Jean-Marie LIOT / Maître Coq, posnetek zaslona