Louis Burton, Vendee Globe

Včeraj popoldne so skoraj istočasno spremili smer plovbe trije vodilni jadralci. Namesto proti vzhodu, so zapluli proti severu. Vodilni Louis Burton je ob 2.00 uri ponoči jadrnico zopet obrnil proti vzhodu in se začel približevati ruti po kateri pluje Dalin. Zaradi spremembe smeri je izgubil vodstvo Od danes zjutraj zopet vodi Charlie Dalin na Apivii.

Louis Burton, Vendee Globe

Dalin pluje zelo blizu najkrajše teoretične poti. Do cilja ga loči še 820 nmi. Ponoči si je pred Burtonom prijadral 30 nmi prednosti, Burton na tretjem mestu pa zaostaja 70 nmi. Vremenski pogoji na Atlantiku so zelo podobni napovedanim in so na kožo pisani Dalinu, ki ima zadnjo generacijo plovila IMOCA 60 z zelo velikimi hidrokrili. Ta prednost mu omogoča najhitrejšo plovbo in v Biskajski zaliv bi moral pripluti prvi.

Vsi jadralci mimo Horna

V jutranjih urah sta rt Horn obplula še zadnja jadralce. Kot 24. je mimo zaplula Alexa Barrier, nekaj ur kasneje pa še zadnji jadralec Ari Huusela. Njun zaostanek za vodilnim je 6200 nmi. Pred njima je rt preplula tudi Samantha Davis, ki je zaradi tehničnih težav na jadrnici odstopila. Opravila je zasilni postanek in popravila jadrnico. S plovbo nadaljuje, ker ima njen nastop na regati tudi dobrodelno noto.

< Burton prevzel vodstvo   Je prednost dovolj velika >

Foto: © Stéphane Maillard / Bureau Vallée, posnetek zaslona