Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Danes točno opoldne smo na potniškem terminalu Luke Koper skupaj z našima olimpijskima posadkama pospremili kontejner Jadralne zveze Slovenije, ki bo že v prihodnjih dneh odpotoval na približno mesec in pol dolgo pot do olimpijskega prizorišča v Enoshimi na Japonskem, kjer bo na voljo za našo olimpijsko odpravo.

Samo Lozej, predsednik Jadralne zveze Slovenije, se je uvodoma zahvalil generalnemu sponzorju Luki Koper, ki jadralcem omogoča udeležbe na vrhunskih tekmovanjih in nudi vso podporo razvoju jadranja: “Kontejner našim olimpijskim posadkam zagotavljamo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije. Zasnovan je tako, da večina opreme potuje z njim na prizorišče, v njem so tudi vsi pomembni pripomočki za dobro počutje naših olimpijcev.” Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper, je k temu dodal: “Jadralke in jadralci imajo z Luko Koper nekaj skupnega - to je morje. Na njem dosegajo svoje uspehe in zmage, Luka Koper pa je prek morja povezana s svetom.” Jadralkam in jadralcem je zaželel, da ponesejo dobro ime o Kopru in Sloveniji po svetu ter olimpijske igre čim bolje izkoristijo. Gracijan Necmeskal, direktor agencije TPG Agent, ki bo skrbela za varno in pravočasno organizacijo dostavo kontejnerja na prizorišče, je pojasnil: “V sredo bomo organizirali polnjenje kontejnerja ter poskrbeli še za ostale carinske formalnosti, na pot proti Japonski bo krenil prihodnji torek, potoval bo prek Malezije in na prizorišču ga pričakujemo konec junija, ” ob tem pa je še zaželel jadralcem in jadralcem uspešno pot in srečo na olimpijskih igrah.

Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Vodja tokratne olimpijske odprave Mitja Margon, tudi sam odličen jadralec, dvakratni olimpijec v razredu 470, ki je v posadki skupaj s Tomažem Čopijem Sloveniji prijadral prve medalje z evropskih in svetovnih prvenstev v tem razredu, bo sedaj poskrbel za čim bolj kvalitetno in brezskrbno odpravo: ”V Tokio se odpravljamo eno leto po prvotno načrtovanih olimpijskih igrah, naši predstavniki se bodo borili in pokazali, kaj so v vseh teh letih dosegli in kako so pripravljeni - Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 ter Žan Luka Zelko v razredu laser. Za Tino in Veroniko bo to že drugič skupaj, za Tino sicer tretjič, za Žana Luko pa prvič, ko tudi zame v tej vlogi prvič. Verjamem, da bom lahko tem posadkam v dobro oporo in da bomo znali iz celotne odprave in teh OI potegniti največ.” Ob pogledu na novi kontejner je Margon povedal, da so jadralci o njem sanjali že več kot 20 let: “Veseli me, da smo končno dosanjali ta kontejner, da bomo končno ob boku velikim jadralnim ekipam, ki imajo takšne kontejnerje na prizoriščih že dolgo. Zahvaljujem se Jadralni zvezi Slovenije in predsedniku, tudi prejšnjemu, Aljoši Tomažu, ki je to že sprožil. To je naložba za naslednjih 20 let, za še štiri do pet olimpijskih ciklov,” je pojasnil. Ekipa je sedaj za odhod že skoraj pripravljena, točen datum odhoda pa še ni znan: “Še vedno je nekaj neznank odhoda in protokolov, pandemija se še ni umirila, posebej na Japonskem se še spopadajo z njo. Dnevi odhoda še niso definirani, vendar vemo, da so jadralci izjema, ker morajo biti na prizoriščih prej kot ostali, tudi zaradi opreme, prilagajanj in priprav, ki se začnejo dosti prej. Zaenkrat kaže nekje v začetku drugega tedna julija,” je še dodal. 

Nad kontejnerjem pa navdušenja nista skrivali tudi Tina Mrak in Veronika Macarol: "Kontejner je izjemen, to bova želeli upravičiti tudi z dobrim jadranjem,” je povedala Mrakova. Ali bosta na olimpijskih igrah jadrali z novo jadrnico Šavrinko, s katero sta se pravkar vrnili v evropskega prvenstva iz Portugalske, pa je Macarolova pojasnila: “Jadrali bova z opremo, ki sva jo imeli na evropskem prvenstvu, glede tega sva se že odločili. S to jadrnico sva lahko hitri tako v močnejšem kot v šibkejšem vetru, tako da morava le še odpraviti najine napake.” Na tem evropskem prvenstvu jima je šlo sicer v prvih dneh dobro, proti koncu pa ne več najbolje in sta ga zaključili na 13. mestu skupno ter na 11. v evropski konkurenci: “Ni bil najin teden, zadnji dan sva res slabo odjadrali. Eno regato pa sva tudi zmagali in veva da sva lahko v vrhu. Na olimpijskih igrah bo konkurenca močna. Deset posadk se lahko bori za medaljo, tako da upam, da bo takrat najin teden,” je misli sklenila Macarolova. 

Na koncu smo izkoristili še tehnološko praktičnost kontejnerja, ki ima v bivalnem delu vgrajen tudi zaslon, ter se prek video povezave pogovarjali z Žanom Luko Zelkom, ki je po zadnji regati za razrede laser ostal na Portugalskem zaradi intenzivnega treninga s konkurenco. “Japonska je za mene nekaj posebnega, saj sem se tam tudi uvrstil na Olimpijado. V Enoshimi smo tudi že bili na pripravah in sem se kar dobro znašel v tamkajšnjih pogojih, velik val mi je zelo ustrezal. Že lani sem komaj čakal, da bi lahko šli tja trenirat, nato se je vse prestavilo na letošnje leto, sedaj le še čakamo to zadnje sporočilo, da lahko končno gremo na Japonsko in da lahko tam pred olimpijado naredimo še nekaj treningov. Prav zato pa smo se nekateri odločili, da ostanemo tukaj na Portugalskem. Zdaj sem tu že več kot tri tedne, opravili smo že eno tekmo, danes popoldne me čaka registracija za regato, ki jo imamo od jutri do petka. Nato sledi še teden dni treninga, za konec pa še ena trening tekma med 24. in 28. majem. Konkurenca je podobna kot na olimpijadi, razen nekaterih izjem, kot recimo iz Avstralije ali Nove Zelandije, so ostali večinoma vsi tukaj,” je povedal edini moški predstavnik na tej olimpijadi, Žan Luka Zelko. Konec meseca se bo Zelko vrnil v Slovenijo, vendar le za nekaj dni, saj so se že dogovorili za nadaljevanje treningov na Hrvaškem. “V Splitu bomo trenirali z skupaj eno najboljših ekip na svetu, s Tončijem iz Hrvaške, pa s konkurenco iz Cipra, Madžarske… Kako dolgo bomo ostali v Splitu je odvisno od tega, kdaj bomo lahko šli na Japonsko. Tam se bom osredotočil predvsem na delo na tehniki, z menoj pa bo ves čas kot sparing partner kolega iz Singapurja,” je zaključil Zelko.

Fotografije: Uroš Kekuš Kleva