One Sails Cup, Izola

Prejšnji teden je pred Izolo potekal jubilejni 20. One Sails Cup. Regate, ki je štela za 1. del ORC državnega prvenstva, pokal Slovenije za razred ORC in pokal Slovenske Obale za razred Open se je udeležilo 20 jadrnic iz treh držav.

Dokaj močen in sunkovit jugo, ki je dosegal v sunkih hitrost tudi preko 25 vozlov, je že v prvem sobotnem plovu v obliki palice zaradi tehničnih napak zdesetkal floto. Zaradi okvare opreme so regatno polje zapustile Adriatic Europa, Mimi Aldebaran in Riedl Aerospace. Mimi Aldebaran je ostala privezana na kopna tudi v nedeljo, medtem ko sta preostali dve jadrnici okvare odpravili in se ponovno pridružili floti naslednji dan.

Na startu drugega plova sta regatno polje zapustili še dve jadrnici. Zaradi posledic trka je Taia2 & White Goose strgala glavno jadro, jadrnica Muca pa je ostala brez jambora. Po sobotnih plovih je protestni odbor pod vodstvom priznanega nacionalnega sodnika Stanka Užmaha krivdo za trk pripisal jadrnici Taia2 & White Goose, njen krmar pa je v ponedeljek po regati napovedal vložitev pritožbe na Jadralno zvezo Slovenije.

V soboto sta sledila še dva tehnična plova v obliki palice. V absolutni razvrstitvi je dominirala jadrnica Generali s Samom Žvanom za krmilom, v razredu ORC pa je Generali po prvem tekmovalnem dnevu bila izenačena z Ario, ki jo je krmaril Marko Potisek.

V nedeljo je jadralce, kljub podobnemu vetru kot v soboto, čakal lažji dan z le enim startom in 15 milj dolgim navigacijskim plovom med Izolo, Fieso, Piranom in Koprom. Po povratku na regatno polje je bila suvereno najhitrejša jadrnica Adriatic Europa, ki ji je poveljeval Dušan Puh. Sledila ji je Generali, ki je imela najboljši korigiran čas po sistemu ORC. Za njo sta ciljno linijo prečkali slovaška Paula in domača RIedl Aerospace.

V skupni razvrstitvi razreda ORC je prvo mesto osvojila Generali, pred Ario in Niko (Marko Topič). V razredu Open je zmaga prav tako pripadla Generli pred Paulo (SVK, Peter Benedikt) in Auroro Pirnar (Igor Orlov).

Vir: JZS.si; Foto: Dragan Sinožič