Žan Luka Zelko, Medemblik

Danes se je v Medembliku na Nizozemskem kot prva v seriji začela Allianz regata svetovnega pokala, na kateri v olimpijskih razredih nastopa skupaj 300 posadk iz 47 držav.

V razredu ILCA 7, ki je na sporedu do nedelje, 6. junija, lahko nastopi največ 80 posadk in vsa mesta do zadnjega so zapolnjena, med konkurenti iz 36 držav pa nastopa tudi naš olimpijec Žan Luka Zelko, ki je po prvem dnevu z uvrstitvama na 2. in 5. mestu skupno na 3. mestu.

»Prvi dan je za nami! To je bil dolg dan, na vodi smo bili šest ur. Na začetku smo dolgo čakali na veter, potem smo naredili en plov in nato spet čakali, ko je veter obrnil, pa smo naredili še en plov. V prvem plovu sem končal drugi, potem peti in sem v skupni razvrstitvi svetovnega pokala po prvem dnevu na tretjem mestu. Smo na pravi poti, se pa zavedam, da je to šele začetek, treba je še odgarati še štiri dni. To mi je le dodatna motivacija za vse prihajajoče dneve in treninge pred olimpijskimi igrami. Bile so manjše napake, ki bi jih še lahko odpravil in tudi drugi plov opravil med top tremi, a sem vseeno zelo zadovoljen,« je povedal Žan Luka Zelko.

To je zanj po intenzivnih pripravah na Portugalskem še zadnji preizkus pred olimpijskimi igrami:

»Dva meseca priprav je prišlo h koncu. Zadovoljen sem s tem, kar smo naredili v Vilamouri. Regata svetovnega pokala v Medembliku bo sedaj za večino nas še zadnja regata pred olimpijskim nastopom. Čeprav tukaj pričakujemo bolj rahel veter, v katerem se lahko znajdem še boljše, kot po močnem, grem v to regato neobremenjeno, razbremenjeno in predvsem s ciljem, da uredim še zadnje stvari, ki so mi manjkale na zadnjih dveh pripravljalnih regatah v Vilamouri. Glavni cilj mi je, da se dodobra pripravim na olimpijske igre,« je še dodal Zelko. 

V razredu ILCA 7 načrtujejo skupno devet plovov v petih dneh. Uvodni plovi so razdeljeni v kvalifikacijske in finalne, v nedeljo najboljših deset čaka regata za medalje, za preostale pa je predviden še zadnji plov za končno razvrstitev. Za razpis regate za medalje morajo organizatorji uspešno speljati vsaj tri plove. 

Foto: Osga Photo