Trenutno poteka četrti dan tretje etape letošnje Evropske izdaje regate The Ocean Race. Pet jadrnic v razredu IMOCA in sedem v Razredu VO65 plujejo proti cilju v italijanski Genovi.

V nedeljo je izpred španskega pristanišča Alicante zaplulo 12 jadrnic na zadnjo mediteransko etapo regate The Ocean Race Europa, ki je nekakšen prolog regate The Ocan Race, ki se bo pričela konec leta 2022. Tokratna teoretična razdalja, ki jo morajo prepluti jadralci do cilja, znaša 580 nmi. Četrti dan regate je v vodstvu jadrnica Sailing Poland, ki pluje ob francoski obali mimo mesta Cannes. Kljub slabemu vetru jadralcem uspeva pluti s hitrostmi okrog 9 vozlov. Na prvem mestu pluje ekipa Sailing Poland, ki je že dokazala, da so v izjemni formi. V skupni razvrstitvi so na trenutnem 3 mestu. Za vodilnima ekipama Maripuri Fundation Sailing Team in AkzoNobel Ocean Racing zaostajajo le eno točko. Če jim bo uspelo nadaljevati v tem tempu, su bodo zavihteli na prvo mesto v skupni razvrstitvi.

Poljska ekipa mora do cilja prepluti še 90 nmi. Ekipa Team Childhood 1, ki pluje na drugem mestu ima 9 nmi zaostanka. Tudi ostale ekipe ne zaostajajo veliko. Na trenutnem zadnjem mestu v razredu VO65 pluje ekipa The Austrian Ocean Race Project, na kateri pluje tudi slovenska jadralka Lara Poljšak. Njihov zaostanek znaša 20 nmi.

Ekipe v razredu IMOCA plujejo počasneje. Trenutno vodi ekipa Offshore team Germany, ki je plula po ruti, ki jo je izbrala večina jadrnica VO65. Za poljsko ekipo zaostaja dobrih 30 nmi. Ostale ekipe v razredu IMOCA so se odločile, da iz pristanišča Alicante zaplujejo proti vzhodu in otoke Ibiza in Formentere obplujejo po južni strani. Njihova odločitev se je izkazala za slabšo. Ekipa CORUM L'Epargne, ki pluje na drugem mestu v razredu, zaostaja že 80 nmi za vodilno ekipo v razredu.

Najhitrejše ekipe lahko v cilju pričakujemo ponoči oziroma proti jutru, če se vremenske razmere ne bodo spremenile.

Foto: The Ocean Race