Alja Petrič, Katja Filipič, 29er

V španski Valenciji se je danes končalo svetovno prvenstvo v razredu 29er, na katerem sta slovenski posadki, ki sta nastopili v kategoriji U17, med skoraj 200 posadkami Sloveniji prijadrali izvrstne uvrstitve. Alja Petrič in Katja Filipič sta osvojili bronasto medaljo med dekleti U17, v skupnih rezultatih sta se uvrstili na 55. mesto, Maj Petrič in Valentin Štravs pa sta svetovno prvenstvo končala na 19. mestu U17 ter skupno na 124. mestu.

“Pred zadnjima dvema plovoma sva imeli še 21 točk zaostanka za tretje uvrščenima puncama v kategoriji U17. Po prvem današnjem plovu sva se jima približali na devet točk razlike, kar nama je dalo dodatno motivacijo. Zadnji plov sva nato zmagali, kar pa je bilo dovolj, da sva osvojili 3. mesto,” je navdušeno povedala Katja Filipčič.

Alja Petrič, Katja Filipič, 29er

Trener Sand Dekleva, ki je spremljal naši posadki na tem svetovnem prvenstvu, je z nastopom obeh zelo zadovoljen:

“Na prvenstvo smo se podali predvsem nabirati izkušnje, saj smo nanj odpotovali z dvema mladima posadkama. Na pripravljalnih regatah sem videl, da sta Alja in Katja zelo hitri v lahkem vetru, zato sem po tihem pričakoval, da sta lahko konkurenčni predvsem v kategoriji U17 med dekleti. V Valenciji nas je pričakalo res prekrasno prizorišče, ki so ga zaznamovali predvsem vetrovi do 10 vozlov hitrosti, kar je bilo dekletoma pisano na kožo. V začetku sta naredili še precej napak zaradi neizkušenosti in nanizali tudi en prehiter start, a so tudi ostale posadke precej nihale v dnevni formi, tako sta se naši dekleti podali v lov za medaljo v srebrni skupini. Iz dneva v dan sta napredovali, tudi taktično, nato pa v zadnjem plovu prikazali res vrhunsko jadranje. Plov sta zmagali, potem pa smo čakali le še na rezultat nemške posadke, ki je bila na tretjem mestu. Izšlo se je za nas fantastično! Osvojen bron! Odlična popotnica za nadaljevanje,” je povedal Dekleva ter dodal: “Tudi fantje so iz dneva v dan napredovali. Zadovoljen sem z obema posadkama. Sedaj vemo, kje smo in kako naprej.”

Fotografije: Sandi Dekleva