Lina Eržen, U19 iQFOiL

Komaj 16 letna Lina Eržen je postala mladinska evropska podprvakinja v novem olimpijskem razredu iQFOiL v kategoriji do 19 let: “Trenirati smo začeli kasneje kot vsi ostali, obrestovalo se je, da smo že prej hodili na tekme. Nisem pričakovala, da se bo tako lepo končalo, ne bi moglo biti bolje,” je povedala s srebrno medaljo okrog vratu na prizorišču mladinskega evropskega prvenstva na Bolu na Hrvaškem.

Ko so v torek, 7. septembra, začeli s prvimi plovi mladinskega evropskega prvenstva, je Lina Eržen že prvi dan končala na odličnem 3. mestu, nato se je iz dneva v dan borila na regatnih poljih in ohranjala odlično pozicijo na polovici prve deseterice. Predzadnji dan so ji bili vsi trije plovi, vključno z maratonom, pisani na kožo in ji je ponovno uspel preboj na tretje mesto, nato pa je v regati za medalje zadnji dan prvenstva odlično izkoristila pogoje, izbrala prave taktične odločitve ter na koncu osvojila srebrno medaljo v kategoriji do 19 let in tako postala evropska mladinska podprvakinja v novem olimpijskem razredu jadranja na deski iQFOiL. Evropska prvakinja je postala Izraelka Mika Kafri.

Med skupno 126 tekmovalci iz 18 držav so se v kategoriji U19 pomerili naši trije nadarjeni mladinci, to so Lina Eržen, Bine Banfi in Val Eržen pod vodstvom trenerja Stojana Vidakoviča. Organizatorji so v kvalifikacijskem delu uspešno speljali 16 plovov v disciplinah slalom, maraton in na regatnih poljih trapezoida ali palice, vsakič glede na vetrovne razmere in na koncu z odbitkom treh najslabših rezultatov. Med dekleti je v kategoriji U19 nastopilo 21 tekmovalk, med fanti pa 61 tekmovalcev.

V moški konkurenci sta Bine Banfi in Val Eržen začela dobro, v zgornji polovici. Nato pa je tretji dan prinesel dve presenečenji, po eni strani je Bine Banfi zaradi zdravstvenih razlogov moral predčasno zaključiti prvenstvo, po drugi strani pa je komaj 14 letni Val tega dne pometel s konkurenco na regatnem polju: “Val je eksplodiral. V treh slalomih je osvojil drugo, prvo in spet drugo mesto ter se prebil na skupno 21. mesto. Sicer je Val Eržen na koncu prvenstvo sklenil na 37. mestu, a je pokazal svojo moč na regatnem polju, tudi taktično se je odlično odrezal in si nabral pomembne izkušnje,” je povedal trener Stojan Vidakovič. Bine Banfi, ki v zadnjih treh dneh ni več tekmoval, je uradno prvenstvo sklenil na 49. mestu, evropski prvak pa je v tej starostni kategoriji postal Francoz Gaspard Carfantan.

Naslednji izziv bo oktobra članko evropsko prvenstvo v razredu iQFOiL v francoskem Marseillu.

Vir: JZS.si