Elaya, Elan E5, Dušan Ušeničnik

Slovenska jadrnica Elaya, ki jo krmari Dušan Ušeničnik, je osvojila prvo mesto na prestižni regati 1000 otokov.

Po čudovitih dneh jadranja v spremenljivih razmerah je jadrnica Elaya osvojili prvo mesto na prestižni regati 1000 otokov s teoretično dolžino 484 Nm. Ekipa Dušana Ušeničnika je skupno prejadrala 576,2 nmi in se povzpela na najvišjo stopničko.

Po prihodu v cilj je krmar in lastnik jadrnice povedal:

Elaya, Elan E5, Dušan Ušeničnik

»Ponosen sem na delo ekipe, ki je dokazala sebi in drugim, da se lahko kosamo z najboljšimi. Premagati ekipo Damaco, ki jadra na jadrnici Swan 45, je bila na začetku »misija nemogoče«. Pa vendar nam je to uspelo z odličnim jadranjem in požrtvovalnostjo. Ni bilo lahko. Če bi me sedaj nekdo vprašal, ali bi to ponovil, bi mu odgovoril, da takoj. Le naspati bi se moral. Elaya je z novimi jadri pokazala odlične jadralne lastnosti. Res je neverjetna jadrnica. Hvala ekipi, ki je odjadrala vrhunsko.«

Letošnja regata se je začela 18. septembra ob 18. uri pred pristaniščem na Reki. Na poti do Dubrovnika in nazaj so se jadralci srečali z brezvetrjem in vetrovi, ki so presegali hitrost 45 vozlov in pihali praktično iz vseh smeri. Regato je najhitreje prejadral Berislaw Vranić na jadrnici Damaco (Swan 45). Za plovbo je potreboval 4 dni 17 ur 10 min in 10 s. Kot drugi je priplul Dušen Ušeničnik, ki je za plovbo potreboval 5 dni 2 uri 12 min in 35 s. Le uro in 26 min pozneje je priplul slovenski krmar Žiga Rebek na jadrnici Macropus. Njegov dosežek je zadostoval za skupno drugo mesto. Poleg dveh slovenskih posadk na stopničkah je na četrto mesto priplula še tretja slovenska posadka. Krmar Maks Vrečko je na bivši jadrnici Dušana Ušeničnika, Karpo (Elan 450), v cilj prijadral po 5 dneh 17 urah 30 min in 22 s.

Dušan Ušeničnik je s svojo posadko na Elayi dosegel pomembno zmago. Po korigiranem času je premagal vse tekmece. Regata je bila letos zaradi epidemioloških razmer skrajšana. Namesto v Črni gori je bila obratna točka svetilnik Sveti Andrija v bližini Dubrovnika. V realnem času se je prva vrnila na Reko jadrnica Damaco (Swan 45), vendar je to zaradi precej boljšega GPH-ORC količnika zadostovalo le za tretje mesto. Epski dvoboj sta celo regato vodili Dušanova Elaya (Elan E5) in Macropus (First 40.7). Elaya je bila v glavnem v majhni prednosti, vendar ji je tik za njo, nekajkrat manj kot miljo, kot senca sledila Macropus. Odločilno prednost je Elaya pridobila v jadranju mimo Hvara. Dušan Ušeničnik je izbral kurz JZ od Ščedra in Paklenih otokov, Macropus pa je jadrala po Hvarskem kanalu in v tem delu zaostala za približno 5 Nm. Tesno je bilo spet v višini Oliba, ko je imela Elaya samo še 2 Nm prednosti. Dokončno pa se je Elaya odpeljala naprej med Krkom in Cresom in po nekaj več kot 104 urah in po prejadranih 576 Nm včeraj ob 2. uri zjutraj zaplula skozi cilj. Potem so napeto čakali, kdaj bo ciljno črto prečkal Macropus. Zaradi boljšega GPH Elaye bi morala biti razlika večja od 35 min. In je tudi bila. Macropus je zaostal za več kot uro in pol in Dušanova posadka je lahko slavila.