Zan_Luka_Zelko

Na Črnem morju se je v bolgarski Varni danes začelo prvo veliko mednarodno prvenstvo v razredih laser v novem olimpijskem ciklu, Pariz 2024, to je evropsko prvenstvo za razreda ILCA 7, nekdanji laser standard v moški konkurenci in ILCA 6, nekdanji laser radial v ženski konkurenci, ki se ga udeležuje skupno 220 jadralcev iz 45 držav, Slovenijo pa zastopata Žan Luka Zelko in Lin Pletikos.

Zelko je prvi dan zaključil na skupno drugem mestu med 97 najboljšimi tekmovalci stare celine v razredu ILCA 7 z uvrstitvama na 1. in 2. mestu v današnjih dveh plovih. 

»Prvič v življenju sem brez besed. Prišel sem na prvenstvo brez rezultatskih pričakovanj, želel sem se le vrniti v jadranje, sproščeno, kar je odraz današnjega dne. Prvi plov sem zmagal, v drugem plovu sem bil drugi. Enostavno je šlo. Barka je bila hitra, v krmo sem šel še bolje kot ponavadi. Srečen sem, da sem tako začel novo obdobje po olimpijadi. Se pa zelo dobro zavedam, da je to komaj prvi dan, jutri nas čakata še dva plova in v sredo se zaključijo kvalifikacije. Je pa fenomenalno začeti povratek med najboljše jadralce na svetu, ko si po prvih plovih čisto na vrhu,« je povedal olimpijski jadralec Žan Luka Zelko, ki je v Tokiu nastopil prvič in olimpijske igre zaključil na skupno 26. mestu, pred tednom dni pa je v Kopru vpisal zmagovalno mesto državnega prvaka v razredu ILCA 7 že petič zaporedoma. Po prvem dnevu evropskega prvenstva je pred njim Beckett iz Velike Britanije, tretji pa je Ciprčan Kontides.

Med 66 tekmovalkami olimpijskega razreda ILCA 6 je Lin Pletikos prvi dan začela s 15. mestom v prvem plovu in nato s 50. v drugem končala na skupno 27. mestu.

Kvalifikacijski plovi se nadaljujejo še jutri in v sredo, nato pa sledijo finalni plovi do zaključka evropskega prvenstva v soboto.

Med 3. in 10. novembrom se bo v Barceloni Žan Luka Zelko udeležil svetovnega prvenstva v moški konkurenci v razredu ILCA 7, v Omanu pa med 19. novembrom in 6. decembrom Lin Pletikos v ženski konkurenci olimpijskega razreda ILCA 6.

Foto: Uros Kekus Kleva