Žan Luka Zelko

Na evropskem članskem prvenstvu v Varni so imeli tekmovalci danes dolg dan na vodi, vztrajni organizatorji pa so uspešno speljali načrtovana dva plova v razredu ILCA 6 in le enega v razredu ILCA 7. Dan je spremljal veter med 15 in 17 vozli hitrosti z visokimi valovi, začele pa so danes ženske. 

V ženski različici olimpijskega razreda ILCA 6 v eni skupini jadrajo vse tekmovalke in je na skupnem štartu skoraj 80 jadrnic. Lin Pletikos je v današnjem prvem plovu dobro odjadrala in ga zaključila na 25. mestu, v drugem pa je do cilja prijadrala na 55. mestu ter tako v skupnem rezultatu izgubila nekaj mest in je sedaj po drugem dnevu na skupno 33. mestu v evropski konkurenci. Zadnji ženski plov je sicer zaznamovalo kar pet ponovitev, zaradi česar so do konca predvidenega časa za tekmovanje kasneje uspeli speljati le en plov v razredu ILCA 7 v moški konkurenci.

Žan Luka Zelko je po včerajšnjem sijajnem začetku danes v edinem speljanem plovu na cilj prijadral na 37. mestu ter drugi dan sklenil na skupno 16. mestu. Beckett iz Velike Britanije ostaja v vodstvu razreda ILCA 7, na drugo mesto se je prebil Ciprčan Kontides, tretji pa je v evropski konkurenci Irec Lynch.

Do sobote, ko se prvenstvo zaključi, jadralce čaka še osem novih plovov. Jutri bodo začeli prvi moški v razredu ILCA 7, sledile bodo ženske ILCA 6.

Posodobitev 6.10.2021 ob 16.00

Žan Luka Zelko se je danes ponovno zavihtel pod sam vrh in kvalifikacijski del evropskega prvenstva v razredu ILCA 7 zaključil na drugem mestu med 97 najboljšimi tekmovalci stare celine.

»V prvem plovu sem res odlično odpeljal od začetka do konca in tudi prvi prišel v cilj, v drugem plovu pa sem bil tudi ves čas v ospredju in na koncu končal četrti, tako da sem res zadovoljen s svojim jadranjem in celotnim potekom regate do sedaj. Včeraj sem imel malo smole, dve večji napaki sta me stali boljše uvrstitve, sem pa vesel, da sem to danes popravil, nadgradil in res odlično odjadral. Kvalifikacije končujem drugi skupno in jutri v finale štartam z dugega mesta. Gremo dalje,« je povedal Zelko.

Po petih kvalifikacijskih plovih v treh dneh se je tekmovalcem najslabša uvrstitev odbila, za Zelka je bila to prav včerajšnja. Otvoritveni dan evropskega prvenstva je začel zmago in drugim mestom v prvih dveh plovih, z današnjo zmago v prvem plovu in četrtim mestom v drugem se je tako z le točko razlike do vodilnega Becketta usidral na drugem mestu skupno ter na tretje mesto izrinil Ciprčana Kontidesa ob koncu kvalifikacij.

V razredu ILCA 7 se jutri začenjajo finalni plovi, končni razplet na evropski lestvici najboljših pa bo znan v soboto.

Ženske so v razredu ILCA 6, v katerem spremljamo nastop mlade Lin Pletikos, danes začele kasneje, tako da na rezultate še čakamo. 

Vir: JZS.si; Foto: Uros Kekus Kleva Photography