Samo Žvan, Viška regata

Slovenska posadka na jadrnici Generali je podrla osem let star rekord Viške regate in zmagala.

Prva etapa letošnje, že 77. izvedbe Viške regate, dolga 28 navtičnih milj med Splitom in Visom, je na krilih burje prinesla rekord regate, ki ga je v knjigo presežkov s časom 2 uri, 14 minut in 29 sekund vpisala slovenska jadrnica Generali pod taktirko krmarja Samota Žvana. V drugi etapi z Visa proti Splitu so prišli do cilja četrti, a jim je v skupnem času izjemen dosežek v dirki proti Visu zagotovil naslov najhitrejše jadrnice 77. Viške regate s skupnim časom 9 ur, 9 minut in 41 sekund jadranja.

“Pokal za najhitrejšo jadrnico Viške regate je tretjič naš! Po 66. in 70. še na letošnji, že 77. Ponosni smo še posebej na rekordni čas jadranja od Splita do Visa, ko smo z burjo do 35 vozlov dosegli najvišjo hitrost 22,8 vozla in časovni rekord 2 uri, 14 minut in 29 sekund,” je povedal krmar Samo Žvan iz JK Mariborčanka.

Samo Žvan, Viška regata

Po osmih letih je Samo Žvan s svojo posadko na jadrnici razreda TP52 za celih 10 minut presegel dosedanji najhitrejši čas jadranja 2 uri, 24 minut in 34 sekund, ki ga je na 69. Viški regati dosegla slovenska posadka jadrnice “Veliki Viharnik” legendarnega krmarja in olimpijca Dušana Puha.

Na regati je sodelovalo 149 jadrnic v razredih ORC in Open cruising and racing. ORC zmagovalec regate je jadrnica “Dubrovnik” iz JK Orsan s krmarjem Denisom Vukasom.

 

Vir: JZS.si