Na Veleziani, regati v beneški laguni, ki vsako leto sledi Barcolani in tradicionalno privabi večino najhitrejših jadranskih jadrnic so letos med 220 prijavljenimi nastopile tudi štiri slovenske jadrnice. Slovenci so osvojili dve zmagi in eno tretje mesto po razredih.

Start regate je na odprtem morju pred Lidom, nato pa regata poteka skozi vijugast plovni kanal in se konča s ciljem pred doževo palačo in slikovitim Markovim trgom.

Nastopilo je kar 11 super maxijev in 11 maxijev. V vetru, ki je pihal s hitrostjo do 10 vozlov, in močnem nasprotnem toku, je s progo prva opravila Arca SCR s Furiom Benussijem za krmilom, ki je slavila tudi na letošnji, mnogo bolj vetrovni Barcolani. Arci sta sledila Portopiccolo in Pendragon.

Med slovenskimi jadrnicami se je najbolje odrezala CleanSport One z Juretom Orlom za krmilom, ki je v cilj prijadrala na 5. mestu in osvojila tudi 5. mesto v razredu Super Maxi. Najizkušenejši slovenski skipper Dušan Puh je z Adriatic Europo ciljno črto prečkal kot deveti in zmagal v razredu Maxi. Zmaga v razredu je pripadla tudi Riedl Aerospace, ki jo je krmaril Uroš Žvan. Mariborsko-zamejska posadka je v absolutni razvrstitvi končala na 12. mestu. Dve mesti za njimi in na tretjem mestu v razredu Maxi je ciljno linijo prečkala še ena slovenska jadrnica Shining, ki sta ji poveljevala David Bartol in Željko Perovič.

Vir: JZS.si