Rolex Middle Sea Race

Na letošnjo regato Rolex Meiddle Sea Race se je prijavilo več kot 110 jadrnic iz vsega sveta, med njimi tudi najhitrejša slovenska jadrnica Way of Life, ki jo krmari Gašper Vinčec.

Regata Rolex Middle Sea Race se tradicionalno začenja v Valetti na Malti. Topovska salva izstreljena z obzidja mestne trdnjave zabeleži začetek regate. Jadralci iz mestnega pristanišča zaplujejo proti severovzhodu, proti Siciliji. Pluti morajo skozi znamenito Mesinsko ožino, kjer se srečajo z nepredvidljivimi vetrovi in močnimi morskimi tokovi. Plovbo nadaljujejo v smeri severozahoda do otoka Stromboli vse do zahodne obale Sicilije, kjer se obrnejo proti jugu. Po zahodni strani morajo obpluti otok Pantelleria in nadaljevati plovbo do otoka Lampedusa. Obpluti ga morajo po južni strani, nato pa se obrniti proti vzhodu in se vrniti v izhodiščno pristanišče na Malti.

Rolex Middle Sea Race

V soboto ob 11.10 so prvi pristanišče zapustila večtrupna plovila, ki so tudi najhitrejša. Štiri izmed petih so regato že zaključila. 700 nmi dolgo regato je najhitreje preplul trimaran Argo, ki pluje pod ameriško zastavo. Za plovbo je potreboval zgolj 1 dan 9 ur 29 min in 38 s. S triurnim zaostankom je na drugo mesto priplul trimaran Maserati, uro in 20 min pozneje pa še trimaran Mana.

Med enotrupnimi jadrnicami je regato do sedaj končala le jadrnica Comanche. Za plovbo je potrebovala 3 dni 6 ur 55 min in 16 s.

Slovenska jadrnica Way of Life, ki jo krmari Gašper Vinčec, trenutno pluje na 83. mestu. Obpluli so že otok Pantelleria in plujejo proti otoku Lampedusa. Plujejo v severnem vetru, ki jim omogoča plovbo s hitrostjo 17,4 vozla. Do cilja jih loči še 144 nmi. Če bodo nadaljevali v trenutnem tempu, jih lahko v cilju pričakujemo danes ponoči. V skupni razvrstitvi IRC so trenutno na 73. mestu, medtem ko so v razredu IRC 1 in S7 class 1 na odličnem 10. mestu.

Z jadrnice Way of Life so včeraj zapisali na svojem FB profilu in objavili video:

»Zjutraj smo se trudili pridobiti čim več hitrosti v brezvetrju, ki je vladalo v Mesinski ožini. Čez dan smo uspeli izvesti nekaj dobrih manevrov in pridobiti hitrost. Želeli smo ostati pred tremi jadrnicami tipa VOR (Volvo Ocean Race), ki nas preganjajo ves čas. Trenutno plujemo v nevihto. Celotna ekipa budno spremlja situacijo. Regata ni končana, dokler je ni konec. Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, tako preko dneva, noči in seveda jutri. Ves čas se učimo, ker je jadrnica izjemno kompleksna. Še vedno upamo na dober rezultat«

Video: FB Way of Life