Transat Jacques Vabre

Minilo je 20 ur od začetka regate. Najhitrejši katamarani v skupini Ultim so že zapluli iz Keltskega morja v Biskajski zaliv.

Včerajšnji začetek regate je bil spektakularen. 79 plovil v štirih skupinah se je podalo na plovbo čez Atlantik. Pred francoskim pristaniščem La Havre je pihal severozahodnik s hitrostjo med 15 in 20 vozli. Najhitrejšim trimaranom v kategoriji Ultim je uspelo doseči hitrost plovbe več kot 35 vozlov in hitro pobegniti pred drugimi skupinami. Po 20 urah plovbe so že prepluli Keltsko morje in plujejo v Biskajski zaliv. Po včerajšnjem dobrem začetku v solidnem vetru so se ponoči vetrovi v zahodnem delu Angleškega kanala umirili, zato so se močno zmanjšale tudi hitrosti plovbe. Trenutno sta vodilna Francois Gabart in Tom Laperche na trimaranu SVR-Lazartigue. Manj kot 1 nmi zaostajajo tri druga moštva, le Armel Le Clach in Kevin Escoffier na Banque Populare XI zaostajata 11 nmi. Vseh pet trimaranov pluje v šibkem severozahodniku, ki ne presega hitrosti 8 vozlov. Njihove hitrosti plovbe so med 10 in 11 vozli. Tekmovalce v razredu Ultim do cilja loči še 7626 nmi.

Le nekaj navtičnih milj za vodilno skupino plujeta tudi Sebastien Rogues in Matthieu Souben na trimaranu Primonial v razredu Oceanfifty. Razred Oceanfifty pluje na krajši ruti kot najhitrejši trimarani Ultim. Do cilja morajo prepluti še 5470 nmi.

Transat Jacques Vabre

Charlie Dalin in Paul Meilhat na jadrnici Apiviasta sta najhitrejša v razredu IMOCA. Plujeta v zahodnem delu Angleškega kanala. Vetrovni pogoji so enako slabi. Dosegata hitrost plovbe zgolj 7 vozlov. Pred zasledovalci sta si nabrala že solidno prednost. Charle Enright in Pascal Bigegorry na 11th Hour Racinge Team Malama zaostajata že 20 nmi. Razred IMOCA pluje po enaki poti kot razred Oceanfifty.

Najpočasnejše so jadrnice razreda Class40, ki je najštevilnejši. Letos se za prvo mesto poteguje kar 45 jadralcev. Trenutno sta v vodstvu z minimalno prednostjo Nicolas Jossier in Alexis Loison na La Manche. Vsi jadralci v razredu, razen jadrnica Equipe Voile Parkinson, ki se vrača v La Havre, zaostajajo manj kot 20 nmi.

Ponoči so prvi jadralci že poslali sporočila.

Simon Fisher z jadrnice Alaka'i 11th Hour Racing je nekaj minut po polnoči sporočil:

»Na najini jadrnici Alaka'i je vse, kot mora biti. Imela sva dober začetek regate in vse sva pripravila za pravo odprtomorsko jadranje. Kot kaže, to noč ne bova spala, ker morava varno obpluti polotok Cherbourg. Plujeva v močnem morskem toku, ki ima nasprotno smer naši plovbi. Veter je nestabilen in piha v sunkih. Počasi se umirja, a večjih jader še ne moreva namestiti zaradi sunkov. Naslednji dnevi bodo verjetno najtežji. Pluli bomo v zelo šibkih vetrovih. Upava, da bova čim prej dosegla vetrove, ki bodo omogočali plovbo z vetrom.«

 

Posnetek pričetka regate na tej povezavi.