Sodebo Ultim 3

Thomas Coville in Thomas Rouxel sta s svojim trimaranom Sodebo Ultim 3 ponoči trčila v neznan plavajoč predmet. Poškodovala sta desno hidrokrilo.

Francoza sta ob 01.00 ponoči plula na drugem mestu v razredu Ultim. Za vodilnim trimaranom Maxi Edmond de Rothschild, na katerem plujeta Franc Cammas in koskiper Charles Caudrelier sta imela zgolj 3 nmi zaostanka. Plula sta proti otoku Madeira in v temi trčila v neznan plavajoč predmet. Takoj sta upočasnila trimaran in ugotovila, da se je poškodovalo desno hidrokrilo. Jadralca sta nesrečo preživela brez poškodb. Z zmanjšano hitrostjo sta plovbo nadaljevala. Za zdaj še ostajata v regati.

 

Sodebo Ultim 3 proti Madeiri na zasilni postanek

Super trimaran Sodebo Ultim 3, ki je včeraj ponoči trčil v neznan plavajoč predmet, ne more več varno nadaljevati regate. Thomas Coville in Thomas Rouxel sta se odločila, da odplujeta proti Madeiri in poskusita popraviti plovilo.

Oba jadralca sta večino včerajšnjega dne poskušala popraviti desno hidrokrilo. Po dolgotrajnih naporih sta ugotovila, da jima poškodbe ne bo uspelo popraviti. Obrnila sta krmilo in zaplula proti Madeiri, kamor naj bi priplula danes ponoči. Plovilo bosta poskušala popraviti in se vrniti v regato. Celotna operacija je tekma s časom.

»Oba Thomasa sta v nesreči prejela močan psihološki udarec. Kljub temu sta naredila vse, da bi lahko nadaljevala regato. Poslala sta nam fotografije poškodb na plovilu. Tehnična ekipa jima je pomagala z nasveti, kako sanirati škodo. Ugotovili smo, da za popravilo potrebujeta nekaj delov, ki jih nimata na plovilu. Celotna ekipa se trudi, da bi nam uspelo popraviti plovilo in jadralca vrniti v regato,« je povedal Jean-Christophe Moussard, direktor ekipe Sodebo Ultim 3.

Thomasa sta ponoči priplula do Madeire in očitno jima je uspelo popraviti trimaran. Vrnila sta se v regato in s hitrostjo 23 vozlov nadaljujeta plovbo proti Zelenortskim otokom. Vodilni dvojec Franck Cammas in koskiper Charles Caudrelier na trimaranu Maxi Edmond de Rothschild plujeta s hitrostjo premo 30 vozlov proti Zelenortskim otokom. Pred zasledovalcema na SVR_lazartigue imata že 100 nmi prednosti. Banque Populaire XI zaostaja 137 nmi, Actual Ultim 3 211 nmi. Povratnika v regato Sodebo Ultim 3 pa sta si zaradi trka v neznani plavajoči predmet in postanka na Madeiri nabrala že 522 nmi zaostanka.

IMOCA

V razredu IMOCA je prišlo do zamenjave na vrhu. Thomas Ruyant in Morgan Lagraviere na LinkedOut sta prevzela vodstvo. Apivia je zdrsnila na drugo mesto. Dalin in Meilhat plujeta z 8 nmi zaostanka. Charal na tretjem mestu zaostaja že 27 nmi.

Celotna flota plovil letošnjega Transata se je že močno raztegnila. Med vodilnimi trimarani Ultim in najpočasnejšimi jadralci v razredu Class40 je že 1000 nmi razlike.

Sodebo Ultim 3

Nočni postanek pred Medeiro