Transat Jacques Vabre

Minil je en teden od začetka regate in najhitrejši trimaran Maxi Edmond de Rothschild je preplul že 3000 nmi. Najhitrejšo dvojico, Francka Cammasa in koskiperja Charlesa Caudreliera, do cilja loči še 5000 nmi plovbe.

Franck Cammas in koskiper Charles Caudrelier na Maxi Edmond de Rothschild sta že zaplula mimo Zelenortskih otokov in vstopila v zloglasno območje Doldrums. Trenutno imata dobre vetrovne razmere in nadaljujeta s hitrostjo 25 vozlov. Z odlično plovbo mimo Zelenortskih otokov sta svojo prednost pred zasledovalcema na SVR_Lazartigue povečala že na 300 nmi. Banque Populaire XI in Actual Ultim 3 zaostajata dobrih 400, Sodebo Ultim 3, ki je moral opraviti postanek na Madeiri zaradi trka v neznani plavajoči predmet, pa zaostaja že 700 nmi.

Najpočasnejši razred Class 40 se še vedno bori s šibkimi vetrovi, ki pihajo na zahodni strani Portugalske. Njihove hitrosti plovbe ne dosegajo 10 vozlov.

V razredu IMOCA vodstvo prevzela Samantha Davies

Transat Jacques Vabre

V zadnjih dveh dneh smo videli nekaj zamenjav v vodstvu razreda IMOCA. Med vodilne so se zapisali Jeremie Beyou in Christopher Pratt na jadrnici Charal in Thomas Ruyant in Morgan Lagraviere na Linked Out. Charlie Dalin in Paul Meilhat sta večino regate vodila, sedaj pa plujeta na drugem mestu. Samantha Davies in Nocholas Lunven jadrata odlično. Včeraj sta imela za takrat vodilno jadrnico Linked Out skoraj 30 nmi zaostanka. Kanarske otoke sta preplula najhitreje in se zavihtela na vodilno pozicijo. Razlike v razredu so še vedno majhne. Prvo četverico loči le 5 nmi. Spremembe v vodstvu se bodo še dogajale. Tudi jadrnici Malama in Arkea Paprec sta še v boju za vodilne pozicije. Trenutno zaostajata manj kot 50 nmi. Preostali jadralci v razredu zaostajajo več. Na sedmem mestu je Prysmian Group z zaostankom 170 nmi, najpočasnejši EBAC pa zaostaja že 570.

Razred IMOCA pluje po krajši poti kot Ultim. Do cilja jih loči še 4000 nmi.