Transat Jacques Vabre

Po devetih dnevih jadranja enotrupne jadrnice še vedno plujejo v skuinah in čakajo, kdo bo prvi storil taktično napako. Najhitrejši trimaran Maxi Edmond de Rothschild je že preplul Doldrumse in nadaljuje zelo hitro proti jugu. Skupina nekoliko manjših trimaranov OceanFifty prihaja v področje Doldrams, ki bo verjetno premešal štrene v razredu.

Skupina najhitrejših trimaranov Ultim je že zaplula na južno poloblo. Tehnična plovba se je spremenila v dirko štirih najhitrejših ekip. Spremembe na vrhu so malo mogoče, če vodilni dvojici ne bodo načrtov prekrižale tehnične težave. Franck Cammas in Charles Caudrelier na Maxi Edmond de Rothschild sta si priplula že 260 nmi prednosti. Ves čas plujeta s 3-4 vozle večjo hitrostjo kot zasledovalca na Banque populaire XI. Ekipe plujejo proti jugu, proti naslednji kontrolni točki, ki je otok Fernando de Noronha.

Razred IMOCA pluje ob zahodni obali Afrike. Najhitrejši, LinkedOut, Apivia in Charal so že zapluli mimo Zalenortskih otokov in nadaljujejo plovbo proti jugozahodu. Njihova naslednja kontrolna točka je prav tako Fernando de Noronha, nato pa se bodo obrnili proti severozahodu in ob severni brazilski obali pluli proti Martiniqueu. Trenutno je v vodstvo jadrnice LinkedOut. Ima 14 nmi prednosti pred Apivio in 28 pred Charalom. Do cilja jih loči še 3400 nmi ter dvakratno prečkanje področja Doldrams.

 

Trenutno vodilni v posameznih razredih

Ultime
1. Maxi Edmond de Rothschild 
2. Banque Populaire XI
3. SVR - Lazartigue


Ocean Fifty 
1. Primonial 
2. Koesio 
3. Solidaires en Peloton - ARSEP 

Imoca 
1. LinkedOut
2. Apivia
3. Charal 

Class40 
1. Redman 
2. Banque du Léman
3. Edenred