Thomas Ruyant, Morgan Lagraviere  - LinkedOUT

Prve tri jadrnice v razredu IMOCA so priplule v cilj. Na prvo mesto se je prepričljivo zavihtel dvojec Thomas Ruyant in Morgan Lagraviere na jadrnici LinkedOut.

Jadralci v razredu IMOCA morajo letos prepluti 5730 nmi. Prvemu paru na jadrnici LinkerOut je to uspelo v 18 dneh 1 uri 21 minutah in 10 sekundah. Dejanska dolžina poti, ki sta jo preplula, je znašala 6.691,30 nmi. Povprečna hitrost plovbe preko Atlantika je znašala 15,44 vozla. Na letošnjem Transatu sta bila kar 72 % regate v vodstvu.

Po prihodu v cilj je skiper Thomas Ruyant dejal:

Thomas Ruyant, Morgan Lagraviere  - LinkedOUT

"Z Morganom (koskiper) sva se zelo zabavala med plovbo. Regata je odlična izkušnja in trenutki, ki sva jih preživela, so edinstveni. Na to zmago sva se pripravljala več mesecev. Uspelo nama je po zaslugi celotne ekipe. Ogromno stvari je bilo storjenih pred začetkom regate. Imela sva srečo, da je bilo plovilo izjemno dobro pripravljeno. Zato sva bila prepričana, da nama lahko uspe. Jadrnico sva priganjala do skrajnih možnosti.« Koskiper Morgan pa je dodal: »Vedno je občutek ob zmagi na regati odličen. To so trenutki sreče. Moraš znati uživati v njih. Pomemben ni le končni rezultat, temveč tudi vrednote in človeški faktor.«

Charlie Dalin in Paul Meilhat na jadrnici Apivia sta v cilj priplula 20 ur pozneje in zasedla drugo stopničko v razredu IMOCA.

Charlie Dalin je po prihodu v cilj povedal: »Izplula sva z namenom, da uspeva. Zmanjkali sta nama dve ali tri sestavine. Malo uspeha, malo hitrosti in malo dobrih pogojev. Zelo sva zadovoljna z uvrstitvijo na drugo mesto. Boj med prvimi temi jadrnicami je bil zelo napet.«

Apivia je prve štiri dni regate vodila. Jadralca sta plula odlično. Ključni je bil peti dan, ko se je vrstni red na vrhu večkrat zamenjal.

Kot tretja sta v cilj priplula Jeremie Beyou in Christopher Pratt na jadrnici Charal. Za plovbo sta potrebovala 19 dni 14 ur 59 min in 36 s. Druge jadrnice v razredu IMOCA so še na oceanu. Najhitreje pluje Akrea Paprec. Do cilja mora prepluti še 180 nmi.

Class40

Najpočasnejši razred Class40 se razteza vzdolž celotnega Atlantika. Najhitrejša jadralca Antoine Carpentier in Pablo Santurde Del Arco do cilja loči še 620 nmi. Trenutno zadnja jadralca na jadrnici Terre Exotique sta šele dobro zaplula v Atlantik in ju do cilja loči še 1100 nmi.