RORC Transatlantic

Danes poteka peti dan plovbe na regati RORC Transatlantic Race. Trideset jadrnic se je iz kanarskih otokov podalo preko Atlantika do otoka Grenada v karibskem morju.

Na regati Slovenija nima predstavnika. Slovenski jadralci z legendarnim Dušanom Puhom so se pridružili ekipi HYPR, ki jo vodi nemški jadralec Jens Linder. Poleg Dušana Puha je v 15 članski posadki jadrnice še pet Slovencev: Rok Poropat, Marko Gorjanc, Aleksander Živec, Damijan Vuk in Dušan Konrad. Jadrnica HYPR je tipa Volvo Open 70 in je razvrščena v razreda IRC in IRC Super Zero v kateri je tudi izjemno hitra jadrnica Comanche.

Naši jadralci trenutno plujejo na skupnem 12 mestu. Do cilja jih loči še 2072 nmi. Na prvem mestu pluje hitri trimaran PowerPlay tipa MOD70. Do cilja na Grenadi ga loči le še 1155 nmi. Peter Cunningham skiper na PowerPlay je z ekipo že preplul več kot polovico regate. Trenutni čas je le 2 uri počasnejši od najhitrejšega do sedaj postavljenega časa na regati v njihovem razredu. Trenutno plujejo s hitrostjo 18 vozlov. V cilj naj bi pripluli že 15. januarja. Na drugem mesti pluje trimaran Argo, ki zaostaja 80 nmi, tretji pa je Maserati z dodatnimi 50 nmi zaostanka.

Med enotrupnimi jadrnicami je po pričakovanjih najhitrejša jadrnica Comanche. Do cilja jo loči še 150 nmi. Trenutno plujejo s hitrostjo 14,5 vozla in uspešno povečujejo prednost pred zasledovalci. Njihov trenutni čas je boljši od rekorda regate. Če bodo lahko nadaljevali v tem tempu vse do cilja imajo možnost da postavijo nov rekord regate v razredu.

Will Oxley, navigator na jadrnici Comamche je s sredine Atlantika poslal sporočilo:

»Na jadrnici Comanche je vse kot mora biti. Naš cilj je varnost jadrnice in posadke in postavitev novega rekordnega časa regate. Imeli smo občutek, da lahko cilj dosežemo, tudi če se ne odločimo, da plujemo po severni ruti, kjer bi se srečali s fronto, močnimi vetrovi in visokimi valovi. Odločili smo se da plujemo skozi ozek pas med fronto in vzhodnim področjem visokega pritiska in šibkega vetra. Veš čas poizkušamo iskati dovolj vetra, da nas hitro ponese proti zahodu. Imeli smo 12 ur počasne plovbe, sedaj pa upamo na bolje.«

RORC Transatlantic

Foto zgoraj: Maxi Comanche (CAY) trenutno vodilna v razredu IRC Super Zero - © Shannon Falcone @racingSF
Foto spodaj: Trenutna pozicija jadrnic na Atlanitiku (Posnetek zaslona)