Megles 24, Rovinj

Italijanska posadka Strambapapa je zmagala na premierni regati evropske jadralne serije v razredu Melges 24 v Rovinju, ki se je je udeležilo 30 posadk iz sedmih evropskih držav.

Premierna regata European Sailing Series v razredu Melges 24 v Rovinju, ki je potekala od 1. do 3. aprila v organizaciji hrvaškega združenja Melges 24 Class, v partnerstvu med Medico, OneSails, EmergenSea in Sailing Point ter ob polni podpori JK Maestral in ACI sta upravičila naziv ene največjih regat 'one design' na Hrvaškem.

Devet dirk, 30 posadk iz sedmih evropskih držav (Hrvaške, Slovenije, Italije, Madžarske, Nemčije, Velike Britanije in Avstrije) in dve hrvaški jadrnici na stopničkah so zaznamovali tri dni vrhunske regate ob vznožju Svete Evfemije.

Zmago je odnesla italijanska posadka Strambapapa, z vrhunskim italijanskim jadralcem Michelom Paolettijem za krmilom. Drugo mesto je pripadlo trogirski jadrnici Mataran 24, ki jo je krmaril amaterski jadralec Ante Botica. Tretjo stopničko si je z odličnim jadranjem v tretjem dnevu prijadrala ekipa Panjić iz Biograda z Luko Šangulinom za krmilom.

Prva dva dneva regate je v skupnem seštevku vodila hrvaška posadka Mataran 24, a je nedeljska burja karte premešala. Posadka Anteja Botice je na koncu osvojila drugo mesto v skupnem seštevku in prvo med amaterskimi posadkami.

»Imeli smo tri težke dni v življenju. Odlična regata z vrhunsko konkurenco, v kateri smo dva dni držali vodilno mesto. Zadnji dan smo nekoliko upočasnili, a smo kljub temu zadovoljni z vrhunskim rezultatom,« je povedal član Matarana 24 Mario Škrlj.

Zmagovalka je jadrnica Strambapapa, katere krmar je nekdanji italijanski olimpijec Michele Paoletti.

»Do sedaj na Hrvaškem nisem veliko jadral, a zdi se, da bom moral prihajati pogosteje, ker vsakič, ko sem tukaj – končam kot prvi,« je povedal rovinjski zmagovalec Michele Paoletti, ki je lani slavil na OP Hrvaške v razredu Melges 24, ki je potekal v Splitu.

Slovenijo je zastopal Peter Podunavac na Arii

Med številnimi nekdanjimi in sedanjimi olimpijci je bila tudi slovenska posadka pod vodstvom Petra Podunavca.

Peter Podunavac

»V Melgesu nisem jadral že deset let, a sem se odločil za jadranje v Opatiji in Rovinju, ker so se pojavila vrhunska imena. Zelo sem vesel, da ta razred doživlja preporod na tej strani Jadrana,« je komentiral Peter Podunavac.

Peter Podunavac je s svojo ekipo, v kateri so bili Marko Potisek, Jurij Šket in Peter Car, zaključil na 13. mestu v skupni razvrstitvi, med profesionalnimi posadkami pa se je uvrstil na 9. mesto.

Z regato v Rovinju se je sklenil prvi del letošnjega pokala CRO Melges 24. Tekmovanje se nadaljuje jeseni, ko sta na sporedu dve regati v Splitu in odprto prvenstvo Hrvaške v Zadru.

Rezultati:

  1. Strambapapa (ITA) 38
  2. Mataran 24 (HRV) 46
  3. Panjić (HRV) 46
  4. Universitas Nova (HRV) 48
  5. Melgina (ITA) 49
  6. Gilles (ITA) 51
  7. Gill Race Team (VB) 60
  8. Taki 4 (ITA) 64
  9. Fjonda (HRV) 69
  10. Seven Five Nine (MAĐ) 71