Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Prvi dan regate za pokal princese Sofije so zaznamovale neobičajno mrzle, vetrovne in spremenljive razmere na morju - pihalo je med 15 in 18 vozli s sunki vetra do 25 vozlov. Naše jadralce smo na prvi regati sezone za olimpijske regate danes spremljali med olimpijskimi enosedi in dvosedi, medtem ko razred formula kite začenja jutri.

Krmarka Tina Mrak in flokist Jakob Božič sta na 51. jadralnem pokalu princese Sofije na španski Mallorci v razredu 470 med mešanimi posadkami na 22. mestu z 21 točkami. Med 66 dvosedi sta Slovenca v posameznih skupinah zasedla deveto in 12. mesto v uvodnih regatah.

Žan Luka Zelko je v razredu ILCA 7 na 25. mestu. Mariborski olimpijec je osvojil 19 točk po šestem in 13. mestu v prvih dveh plovih v posameznih skupinah. Liam Orel je med 166 jadralci tega razreda na 91. mestu, ima 64 točk za 24. in 40. mesto.

V razredu ILCA 6 je Lin Pletikos na 63. mestu med 89 jadralkami po osvojenem 32. mestu v svoji skupini.<

V novem olimpijskem razredu formule kite bo od torka slovenske barve branil Toni Vodišek, ki na svetovni jakostni lestvici zaseda prvo mesto.

Mrakova je z Veroniko Maracol skoraj desetletje krojila svetovni vrh v ženskem razredu 470, ki pa po lanskih olimpijskih igrah v Tokiu ni več del olimpijskega programa. Na naslednjih OI v Parizu se bodo za olimpijska odličja v razredu merile mešane posadke in tekmovanje v Španiji je prvo, v katerem se Mrakova meri skupaj z Božičem.

"Visokih rezultatskih ciljev si s trenerjem Tomažem Čopijem nismo zastavili. Regata bo prvi stik s konkurenco in novo olimpijsko disciplino. Tekma bo v prvi vrsti namenjena usklajevanju na jadrnici, treningu s tekmeci in oceni trenutne pripravljenosti. Na tej osnovi si bomo zastavili nadaljnje cilje," je pred tekmovanjem napovedala Mrakova.

Pokal, ki je prva velika jadralska preizkušnja za olimpijske razrede v tem letu, se bo končal 9. aprila.

Vir: JZS.si, STA