44cup, Charisma

Pred Cascaisom na Portugalskem je ta konec tedna potekalo drugo dejanje letošnjega pokala 44Cup. Slovenska jadrnica Ceeref by Hrastnik 1860 pod vodstvom Igorja Laha je spet jadrala odlično in se uvrstila na drugo mesto.

Pred Cascaisom je organizatorjem ta konec tedna uspelo izpeljati kar 11 plovov pokala 44Cup. Običajno smo vajeni, da se tekmovanje v tem atraktivnem razredu odloča v zadnjih plovih, pa tokrat ni bilo tako. Jadrnica Charisma, ki pluje pod zastavo Monaca, krmari pa jo Nizozemec Nico Poons, je začela zelo agresivno. Na prvih treh plovih je ciljno črto preplula kot prva in si zagotovila kar 6 točk prednosti pred drugouvrščenim Igorjem Lahom. Tudi v nadaljevanju so jadrali izjemno stabilno, le v devetem plovu so zabeležili nekoliko slabšo uvrstitev na šesto mesto. Med skupno 11 odjadranimi plovi so zmagali kar petkrat, dvakrat so končali kot drugi in enkrat kot tretji. Skupno so dobili le 26 točk, kar je kar 12 manj kot drugouvrščena slovenska ekipa Ceeref by Hrastnik 1860.

Igor Lah je s svojo ekipo jadral prav tako izjemno stabilno. V petem plovu so dominirali in ciljno črto prejadrali kot prvi. Štirikrat so prijadrali kot drugi in dvakrat kot tretji. Na koncu so zbrali 38 točk, kar jih je uvrstilo na odlično drugo mesto.

Na tretje mesto se je uvrstila jadrnica Nika, na kateri pluje večinska slovenska posadka. Lastniku in krmarju jadrnice, Bolgaru Vladimirju Prosikhinu na krovu pomagata kar dva Slovenca, Mitja Margon in Iztok Knafelc. Trener ekipe pa je prav tako Slovenec Tomaž Čopi, ki je tudi trener uspešne slovenske posadke Tina Mrak–Veronika Maracol. Ta konec tedna so zabeležili dve zmagi in eno drugo in eno tretje mesto. Skupno so zabeležili 47 točk, enako kot ekipi Aqua in Aleph Racing, a so se zaradi boljših uvrstitev v posameznih plovih, zavihteli na tretje mesto.

Po dveh izvedenih dogodkih je na prvem mestu slovenska ekipa Ceeref by Hrastnik 1860, ki jo vodi Igor Lah. Na drugem mestu je ekipa Nika, Charisma pa se je z odličnim jadranjem v tem vikendu z osmega zavihtela na tretje mesto.

Naslednji dogodek v razredu bo potekal med 29. 6 in 3. 7. 2022 pred Marstrandom na Švedskem.

44cup, Ceeref