ZLATI POKAL SSL

Tudi v jadranju smo končno dobili svetovni pokal! Tako kot nogomet leta 1930 in ragbi leta 1987 je tudi SSL zlat pokal v jadranju zasnovan tako, da bo okronal najboljšo jadralsko državo. 56 najboljših držav na svetu, izbranih na podlagi državne jakostne SSL lestvice, se bo letos prvič v zgodovini borilo za osvojitev najbolj zaželenega in edinega svetovnega pokala v jadranju.

Danes se s prvo etapo kvalifikacijske serije v Grandsonu na Neuchatelskem jezeru v Švici uradno začenja tekmovanje za zlati pokal SSL 2022. Vseh dvaintrideset ekip, ki so bile uvrščene med 25. in 56. mestom na jakostni lestvici držav januarja 2022, se bo srečalo v osmih skupinah po štiri ekipe med 19. majem in 17. julijem v petih etapah kvalifikacijske serije. V prvi etapi, ki se začenja danes, bo nastopilo osem ekip v dveh skupinah:

  • Skupina 1: Antigva in Barbuda, Bermuda, Portoriko, Tahiti
  • Skupina 2: Belgija, Estonija, Irska in Srbija

Slovenska posadka KRPANI1860, ki na državni jakostni SSL lestvici zaseda 25. mesto, bo pod vodstvom našega najuspešnejšega jadralca in dobitnika treh olimpijskih odličij Vasilija Žbogarja na sporedu v drugi etapi kvalifikacijske serije, ko se bo v svoji skupini med 30. majem in 3. junijem pomerila z Litvo, Ekvadorjem in Hong Kongom. V naši enasjetrici bodo na kvalifikacijah barve Slovenije branili Vasilij Žbogar, Igor Lah, Tomaž Čopi, Jani Klemenčič, Mitja Margon, Mitja Beltram, Vid Jeranko, Tina Mrak, Gašper Strahovnik, Veronika Macarol in Matej Planinšič.

ZLATI POKAL SSL

Le najboljši dve ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v finalno serijo, ki bo potekala od 28. oktobra do 20. novembra 2022, prizorišče finalne serije pa bo uradno objavljeno 24. maja. Po dolgih letih načrtovanja in priprav predanih športnikov in organizacijske ekipe iz Švice, bomo tako letos končno izvedeli, katera je najboljša jadralska država na svetu, saj bo Zlati pokal SSL prinesel odgovor na to vprašanje.

"Mislim, da bi morali pričakovati nekaj presenečenj. Vse reprezentance se bodo močno borile za napredovanje v finalno serijo zlatega pokala SSL jeseni in nobeni ekipi ne bo lahko. Kakršne koli vnaprejšnje ideje o tem, katera ekipa bo prevladala, je najbolje pustiti na obali. Na vodi pričakuejm kar nekaj težkih bitk. Prav vsaka ekipa v tem pokalu ima možnost," je povedal Mateusz Kusznierewicz, direktor SSL Gold Cup, ki prisega na ključne vrednote tega novega jadralskega izziva: enakost, pravičnost in strast.

Vse ekipe bodo namreč nastopile na povsem enakih jadrnicah razreda SSL47, prav tako vse ekipe štejejo enako število jadralcev v posadki, teh bo 11 v vsaki reprezentanci, tako moški kot ženske so izbrani in določeni na podlagi jakostne lestvice krmarjev in članov posadk, tako da za bodo imele za nastop vse ekipe enake pogoje, brez finančnih ali tehnoloških ovir. Športniki prihajajo iz olimpijskih razredov ter z izkušnjami največjih tekmovanj, kot so oceanska dirka Ocean Race ali Americas Cup. Vse države, od vodilnih držav v jadranju, kot so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Nova Zelandija ali ZDA, bodo tekmovale na enaki ravni kot majhne, ​​kot so Gvatemala, Slovenija, Tahiti ali Estonija. Strast do športa in jadranja bo ekipe združila z navijači, ki bo lahko uživali v neposrednih prenosih regat na Youtube in Facebook kanalih.

 

Prenos v živo

Prenos v živo boste lahko spremljali na naši spletni strani v soboto in nedeljo 21. in 22. maja 2022.

Začetek prenosa ob 12:00, začetek tekmovanja ob 12.30 uri