One_Sails_Cup

Ta vikend je na morju pred Izolo potekala 21. izvedba One Sails Cupa v organizaciji JK Skipper Maribor. Po dveh letos že odpadlih regatah, zaradi premajhnega števila prijavljenih jadrnic, se je tokrat na regatnem polju zbralo 22 jadrnic. 10 jih je nastopilo v razredu ORC,

14 v razredu Open in 6 v razredu Salona 38. Večina udeležencev v razredih ORC in Open, ki so imeli skupen start, je nastopala v obeh razredih hkrati. Jadrnice razreda Salona 38 so štartale ločeno od ostalih.

V precej nestabilnem zahodnem vetru hitrosti med 6 in 12 vozlov je regatnemu odboru v soboto uspelo izpeljati dva solidna plova v obliki palice. V prvem je veter od starta do cilja jačal in tako v ORC sistemu favoriziral počasnejše jadrnice, v drugem pa je situacija bila obratna, počenjajoč veter je v ORC sistemu dajal prednost hitrejšim jadrnicam. V absolutni razvrstitvi je v prvem in drugem plovu prva v cilj prijadrala jadrnica Generali - Assilina III.

Tudi tretji plov je v soboto potekal na privetrno-zavetrni progi v obliki palice. V zahodnem vetru, ki je sprva dosegal 7 vozlov je Adriatic Europa kot prva prečkala ciljno linijo 46 minut po startnem signalu, potem pa je veter ugasnil. Le še štiri jadrnice so dosegle ciljno do časovne omejitve.

V nedeljo je po več kot dvournem čakanju ponovno zapihal zahodnik, ki je proti koncu petega plova, ko se je nekje daleč na zahodu skuhala nevihta, dosegel tudi 16 vozlov hitrosti. Jadrnice so se ponovno pomerile na privetrno-zavtrnem regatnem polju. V razredih Open je

dvakrat slavila Generali - Assilina III, v razredih ORC pa dvakrat Joy. Končni razplet v razredih ORC je krojil še protest med jadrnicama Aria in Taia & White Goose, ki sta se v četrtem plovu dotaknili z jambori.

Pri trku je Aria utrpela škodo na glavi jambora in je bila prisiljena odstopiti. Arii je po odločitvi protestnega odbora pripadlo nadomestilo, Taia & White Goose pa je bila diskvalificirana.

V absolutni razvrstitvi ORC je zmaga pripadla jadrnici Joy (Vladimir Borštnar), ki ji sledi Generali Assilina III (Samo Žvan) in Aria (Marko Potisek).

V absolutni razvrstitvi odprtih razredov je zmagala Generali Assilina III (Samo Žvan) pred Adriatic Europo (Dušan Puh) in slovaško Paulo (Peter Benedikt).

Foto: Marko Ančev