Mariborčan Žan Luka Zelko je po drugem dnevu jadralnega svetovnega prvenstva v razredu ilca 7, ki poteka v mehiški Puerto Vallarti, s 13. nazadoval na 35. mesto. Slovenski olimpijec iz Tokia je bil v tretjem plovu 51., ta se mu kot najslabši črta iz skupnega seštevka, in 25. Prvi dan je bil 16. in četrti ter ima 45 točk.

Na 116. mestu je med 126 jadralci drugi slovenski predstavnik Liam Orel, ima 167 točk.

Vodstvo je prevzel Francoz Jean-Baptiste Bernaz. Drugo in tretje mesto je dodal tretjemu in 19. iz uvodnega dneva ter ima skupaj osem točk.

Prvenstvo se bo končalo v noči na nedeljo po slovenskem času.

 

Posodobitev, 27.5.2022 ob 10.00

Slovenski jadralec Žan Luka Zelko je po četrtem dnevu svetovnega prvenstva v razredu ilca 7, ki poteka v mehiški Puerto Vallarti, s 34. mesta nazadoval na 41., Mariborčan, ki je zbolel, ima po osmih regatah 157 točk. Drugi Slovenec Liam Orel pa je z 357 točkami s 121. mesta med 126 jadralci napredoval na 113.

Mariborčan Zelko, slovenski olimpijec iz Tokia, je bil po prvem dnevu 13., nato je nazadoval na 35. mesto, pred finalnim delom SP pa skupno pridobil eno mesto. V prvih regatah finalnega dela SP je bil v zlati skupini 22., nato pa v drugi regati dneva ni nastopil.

"Orel je sedaj zdrav, a je žal 'štafeto' viroze predal Zelku. Ta je na zajtrk odšel zdrav, vrnil pa se je z zeleno-rumenimi beločnicami. Stanje se mu je prek dneva poslabšalo, tako da po uvodni regati v drugi ni imel več moči. V prvi regati dneva, ko je veter menjal hitrost med devetimi in 12 vozli, se je v boju za čim boljši položaj na črti start v zlati skupini ponovil kar trikrat. Žan se je za vsakega pripravil za boj za čim boljše izhodišče in po nekaj napakah na prvo bojo prišel 17. V nadaljevanju je prehitel štiri jadrnice. Na začetku jadranja v krmo je bil še uspešen, potem pa se je preveč povlekel v sredino in padel najprej na 19. mesto, potem pa na 22.," je o Zelkovem jadranju povedal trener slovenskih tekmovalcev Luka Radelić.

Po treh regatah, ko zaradi bolezni ni nastopil, je bil Orel v srebrni skupini 48. in 14. "Na trenutke je pokazal zrelo jadranje in odlično hitrost, a za boljše izide v olimpijskem laserju mora še nabrati izkušnje in zmanjšati nihanje jadranja," je pojasnil Radelić. Dodal je, da sta do konca SP še dva dneva jadranja in če v soboto opravijo vsaj še dve regati, bi se Zelku črtala druga najslabša uvrstitev, s tem pa bi precej napredoval v skupnem seštevku, če bo dobro jadral.

V vodstvu je ostal Francoz Jean-Baptiste Bernaz, ki je zmagal in bil četrti v osmem plovu ter ima s 17 točkami že veliko prednost pred zasledovalci. Madžar Jonatan Vadnai je 43 točkami pridobil eno mesto in je drugi, na tretje pa je napredoval Novozelandec Thomas Saunders, ki ima 48 točk.

Vir: JZS, STA