SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Le še pet dni nas loči od zgodovinskega prvega nastopa slovenske ekipe KRPANI1860 na kvalifikacijah za Zlati pokal SSL, ki našo jadralsko reprezentanco čaka med 30. majem in 3. junijem, cilj pa je povsem jasen – osvojiti vstopnico za Bahrajn, ki bo prva država gostiteljica finalne serije med 28. oktobrom in 20. novembrom 2022. Za to se bodo morali v svoji skupini prihodnji teden, z plovih načrtovanih od 1. do 3. junija, na regatnem polju soočiti z ekipami Ekvadorja, Litve in Hongkonga ter si med valovi in pastmi Neuchatelskega jezera izboriti eno izmed prvih dveh mest – le dve ekipi iz vsake skupine štirih gresta naprej, dve ekipi pa izpadeta.

Po zgledu nogometnega svetovnega prvenstva jadralski zlati pokal SSL GOLD CUP ponuja edinstven izziv enakih možnosti za posadke najboljših 56 držav po jakostni lestvici. Enake jadrnice razreda SSL47 in enako število dni treninga vsem zagotavlja SAF - fundacija jadralskih športnikov s sedežem v Švici. Tekmovanje ima status posebnega dogodka pri svetovni jadralski organizaciji od leta 2017, enako kot znamenita oceanska dirka ali America's Cup, oragnizirano pa bo vsaka štiri  leta.

Medtem ko se zgornja polovica ekip – prvih 23 z jakostne lestvice in ekipa države gostiteljice uvrstijo neposredno v finalno serijo, kvalifikacije potekajo od maja do julija za preostalih 32 ekip, le polovica med njimi -  16 ekip - pa se bo lahko uvrstilo v finalno serijo. Tako bomo 28. okrobra začeli spremljali preboj 40 ekip do velikega okronanja najboljše jadralske nacije na svetu 20. novembra 2022.

Prav vsaka ekipa si želi lovoriko in vse so od leta 2019 skladno s pravili razreda SSL47 do danes sestavile in pripravile svoje najboljše postave 11 jadralcev, med katerimi so olimpijski jadralci, prvaki in dobitniki medalj, svetovni prvaki jadralnih razredov, jadralci oceanske dirke in America's Cup. Svoje nacionalne ekipe bodo na regatno polje zlatega pokala SSL Gold Cup popeljali nekateri med najboljšimi jadralci na svet, kot so Sir Ben Ainslie za Veliko Britanijo, Tom Slingsby za Avstralijo, Robert Scheidt za Brazilijo, Anne-Marie Rindom za Dansko, Xavier Rohart za Francijo in mnogi drugi. Slovensko ekipo vodi naš najboljši jadralec vseh časov, dobitnik kar treh olimpijskih medalj v dveh jadralnih razredih, Vasilij Žbogar: »Verjamem v to ekipo, zbrali smo res najboljše jadralce, ki jih imamo za tak izziv, nekatere zelo izkušene in druge mlajše z ogromno energije in odličnimi jadralskimi instinkti, vse pa nas povezuje velika želja po zmagi. Prizorišče kvalifikacij nam je znano, tu smo lani že opravili en uradni trening in testno regato, na kateri smo res osvojili drugo mesto, a smo tudi spoznavali druge pomembne izzive na jezeru, kot so trava, plitvine, ribiške mreže, tudi zelo malo piha in lahko se zgodi vse, kot smo lahko opazovali na prvih kvalifikacijah, ko so izpadle nekatere zelo dobre ekipe. Vemo, da ne bo lahko, saj se je vsaka ekipa maksimalno pripravila. Po zadnjih treningih lahko rečem, da smo dobro pripravljeni, kot ekipa smo začeli delovati usklajeno, trenirali smo v res dobrih pogojih in verjamem, da se ob dobri zbranosti in z malo sreče lahko uvrstimo v finale ter da se tudi tam dobro odrežemo med največjimi brdavski jadralskega sveta v tem pokalu – saj smo Krpani.«

Na prizorišče kvalifikacij na Neuchatelsko jezero v Švici se bodo 30. maja zgodaj zjutraj odpravili KRPAN1860, ki so ime po slovenskem junaku združili z imenom svojega glavnega sponzorja Steklarna Hrastnik 1860:

1 - Gašper Strahovnik, jadralec na premcu (bowman)

2 - Tina Mrak, jadralka ob jamboru (midbow)

3 - Vid Jeranko, dvižničar (pitman)

4 - Mitja Beltram, upravljalec jader (trimmer)

5 - Mitja Margon, upravljalec jader (trimmer)

4+5 Veronika Macarol, upravljalka jader (trimmer)

6 - Jani Klemenčič, jadralec na vitlu (grinder)

7 - Tomaž Čopi, upravljalec glavnega jadra (main trimmer)

8 - Igor Lah, krmar

10 - Vasilij Žbogar, kapetan, taktik

SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Slovensko posadko bo na letošnjih nastopih spremljala tudi Slovenska turistična organizacija STO z blagovno znamko I FEEL SLOVENIA, skupaj z našo najboljšo reprezentanco pa si bodo prizadevali, da v tujini znova začutijo našo državo.

Skladno s pravilom razreda SSL47 je oblikovano tudi širše moštvo, ki zagotavlja možnost menjav in gradnje posadke vse do finala, ki uspšeno kvalificirane ekipe čaka jeseni v Bahrajnu, v njem so še: Branko Brčin, Jaro Furlani, Karlo Hmeljak, Iztok Knafelc, Matej Planinšič, Nik Pletikos, Lara Poljšak in Toni Vodišek. Septembra bodo vključeni in imenovani še štirje jadralci, nato pa se za vsak izziv posadka lahko oblikuje le znotraj moštvenega sestava.

V prvi etapi kvalifikacij med 19. in 22. majem smo spremlajli napete boje prvih dveh skupin po štirih ekipe, ko so bile vstopnice za finale na voljo vse do zadnjega plova, posebej ker zadnji dan točke štejejo dvojno, v jesenski finale za zlati pokal SSL so se na koncu uvrstile ekipe Antigua & Barbuda, Tahiti, Estonija in Irska, izpadle pa so ekipe Bermuda, Portoriko, Srbija in Belgija. Po izidu druge etape prihodnji teden, v kateri nastopa Slovenija, bodo sledile še tri etape do 17. julija, ko bo znanih vseh 16 ekip, ki napredujejo v finale.

Foto: Uroš Kekuš Kleva