SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Slovenska posadka Krpani1860 je po drugem dnevu kvalifikacij za zlati pokal SSL v jadranju na Neuchatelskem jezeru v Švici povečala vodstvo. Dobila je tretjo in četrto regato. Litva je bila obakrat druga, tretji pa Ekvador. Kvalifikacije se bodo končale v petek, ko bosta zaključni regati šteli dvojno.

Slovenija je dobila prvo regato v sredo, drugi je bil Ekvador, tretja pa Litva. V drugem plovu prvega dneva je bila Slovenija druga, zmagala je Litva, tretji pa je bil Ekvador. Krpani1860 so imeli po prvem dnevu pet točk, sledili sta Litva (4) in Ekvador (3).

Krpani1860 imajo po dveh dneh na čelu sedaj 11 točk, sledita Litva (8) in Ekvador (5). "Ekipa je zelo uigrana, nismo naredili nobene napake po startu, tudi taktično smo dobro odjadrali. Na koncu smo imeli tudi nekaj sreče in smo z dvema zmagama lahko zelo zadovoljni. A nič še ni odločeno, jutri je pred nami pomemben zadnji dan zaradi dvojnih točk," je ocenil slovenski kapetan Vasilij Žbogar.

S tremi olimpijskimi medaljami je najboljši slovenski jadralec doslej, zu ekipo si bo skušal zagotoviti zaključne boje konec leta, ko bo finalni del od 28. oktobra do 20. novembra v Bahrajnu.

Slovenija je začela tretji plov na zadnjem mestu, vendar je v nadaljevanju povedla, vodila je že na prvi boji. Na drugem obratu je imela nato 79 in 809 m prednosti pred Ekvadorjem in Litvo. Na tretji boji je bila 76 m pred Litvo in 178 m pred Ekvadorjem.

Podobna razlika je ostala tudi na četrtem obratu, v jadranju v peto stranico pa je razlika narasla na skoraj 100 in na več kot 200 m. Na peti boji so Krpani vodili za 15 in 42 sekund. Na cilju po 57 minutah in 54 sekundah jadranja so bili Krpani 18 sekund pred Litvo in 1:44 minute pred tretjim Ekvadorjem.

V četrti regati je Slovenija slabo startala ter si kmalu nabrala 240 m zaostanka za Ekvadorjem, ki je imel nekaj metrov prednosti pred Litvo. Ti dve jadrnici sta jadrali po svoji strani regatnega polja, na drugem delu je bila Slovenija. Krpani so bili na prvi boji tretji in 25 sekund za vodilnim Ekvadorjem, Litva je imela 13 sekund zaostanka za prvouvrščeno posadko. Na drugi boji je imel Ekvador še vedno 13 sekund prednosti pred Litvo in 28 pred Slovenijo.

SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Krpani so v tretji stranici veliko pridobili, na drugem mestu so imeli 25 metrov zaostanka za Ekvadorjem in 40 metrov prednosti pred Litvo. Na tretji boji so bili Slovenci šest sekund za Ekvadorjem, ki je imel 29 sekund prednosti pred Litvo. Nedolgo zatem so imeli na južnoameriški jadrnici veliko težavo, špinaker se jim je znašel v vodi in preden so namestili jadro, so se povsem zaustavili.

Slovenija je imela takoj zatem 150 m prednosti pred Litvo in 290 pred Ekvadorjem in tako je bilo tudi na četrti boji. Pred petim in zadnjim obratom je prednost Slovenije pred Litvo narasla na več kot 200 m in na več kot 400 pred Ekvadorjem. Na peti boji so bili Krpani že več kot minuto pred tekmeci, Litva je zaostajala minuto in sekundo, Ekvador pa minuto in 22 sekund.

Krpani so bili v cilju za prepričljivo zmago minuto in 33 sekund pred Litvo ter dve minuti in 10 sekund pred Ekvadorjem.

"Za nami je uspešen dan. Popravili smo napake, ki smo jih delali včeraj na startih. Še vedno z njimi nisem zadovoljen, a sta nama tokrat dala možnosti, imeli smo dobro izhodišče. V prvi regati smo bili v ospredju, a zaradi stalnega približevanja tekmecev do zadnjega nisem bil prepričan v zmago. V drugi regati smo slabše startali, a se ves čas držali tekmecev. Ekvador je napravil napako, kar smo takoj izkoristili in prešli v vodstvo, kjer smo si zelo hitro nabrali prednost. Pihalo je vse čas sedem, osem vozlov in smo lahko brez težav do konca kontrolirali regato," je povedal kapetan Žbogar.

Hongkong, četrti predvideni tekmec, v Švico zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa na Kitajskem ni prispel.

V posadki Krpani1860 v Švici nastopajo Gašper Strahovnik, jadralec na premcu (bowman), Tina Mrak, jadralka ob jamboru (midbow), Vid Jeranko, dvižničar (pitman), upravljavci jader (trimmerji) Mitja Beltram, Mitja Margon in Veronika Macarol, nekdanji veslač Jani Klemenčič, ki je na vitlu (grinder), Tomaž Čopi, upravljavec glavnega jadra (main trimmer), krmar je Igor Lah, kapetan in taktik pa Vasilij Žbogar.

SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Vir: STA, JZS