SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Slovenska posadka Krpani je prvi dan kvalifikacij za zlati pokal SSL v jadranju na Neuchatelskem jezeru v Švici povedla. Dobila je prvo regato, drugi je bil Ekvador, tretja pa Litva. V drugem plovu je bila Slovenija druga, zmagala je Litva, tretji pa je bil Ekvador. Krpani imajo na čelu pet točk, sledita Litva (4) in Ekvador (3).

Kvalifikacije tretje, slovenske skupine, se bodo končale v petek, ko sta predvideni zadnji regati z dvojnim točkovanje, v četrtek pa bosta preostali regati.

Pod vodstvom Vasilija Žbogarja, s tremi olimpijskimi medaljami najboljšega slovenskega jadralca doslej, si bo skušala ekipa Krpani Steklarna Hrastnik 1860 zagotoviti zaključne boje konec leta, ko bo finalni del od 28. oktobra do 20. novembra v Bahrajnu.

Slovenija je bila v prvi regati na prvi boji slabih 50 m za Litvo in kakšen meter pred Ekvadorjem. Ta je v nadaljevanju na kratko prehitel Krpane in se povsem približal vodilni posadki. Tako pa ni bilo dolgo in proti oznakam na obratu so Slovenci šli v vodstvu, slabih deset metrov je zaostajal Ekvador, ki pa je imel le kakšen meter prednosti pred Litvo. Ta je padla na tretje mesto.

Ekvador se je nato približal Sloveniji in jo tudi prehitel. Krpani so zaostajali okrog 15 m, Litva pa tudi za več kot 100 m. Pri tretji boji so Krpani znova vodili ter sprva nekajmetrsko prednost povečali na več kot 40, Ekvadorju se je tesno približala Litva. Sledil je le še ciljni del stranice regatnega polja, ko si je južnoameriška posadka nabrala že več kot 100 m zaostanka, baltska ekipa pa več kot 200 m.

Litvi si manever, ko si je posadka izbrala povsem svojo stran regatnega polja, v zaključku ni izplačal in si je nabral že 300, 400 m zaostanka, Ekvador pa se je vse bolj približeval Krpanom. V samem zaključku je Litva precej skrajšala razliko, pod 100 m, Ekvador pa je zelo ogrožal zmage Slovenije. Približal se je na manj kot 40 m, nato pa tik pred ciljno črto na manj kot štiri metre.

Ekvador je povedel v drugi regati nekaj metrov pred Litvo, Slovenija pa je bila na svoji strani regatne stranice že kmalu po startu več kot 100 m za tekmecema, ki sta jadrala skupaj. Obema se je štiri minute pozneje priključila tudi Slovenija ter slabo minuto pozneje prevzela vodstvo, a ne za dolgo. Litva si je sredi stranice do prve boje nabrala 50 m prednosti, Ekvador pa skoraj 150 m zaostanka.

Vsa tri jadrnice so bile kljub temu na prvi boji praktično poravnane, troboj pa je najhitreje zapustila Litva pred Slovenijo in Ekvadorjem, po 17 minutah jadranja je bilo med njimi po 60 m razlike. Na obratu se je posadka Krpanov sicer najbolje znašla, imela manj kot 20 m zaostanka za vodilno Litvo, 600 m pa je zaostajal povsem izgubljeni Ekvador.

A je Litva kmalu ušla za več kot 200 m, šele pri tretji boji je slovenska ekipa znižala zaostanek, bilo je okrog 40 m razlike, a je litvanska ekipa hitro nabrala hitrost v zadnjo stranico proti cilju. Krpani so bili skoraj takoj 300 m za njimi in jih je prehitel še Ekvador. Sredi zadnje stranice je Slovenija znova prešla na drugo mesto, s je bila več kot 320 m za Litvo. Ta je zmagala s 166 m prednosti, Slovenija pa je bila druga z dobrimi 80 m naskoka pred Ekvadorjem.

Hongkong, četrti predvideni tekmec, v Švico zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa na Kitajskem ni prispel.

Za Krpane v Švici nastopajo Gašper Strahovnik, jadralec na premcu (bowman), Tina Mrak, jadralka ob jamboru (midbow), Vid Jeranko, dvižničar (pitman), upravljavci jader (trimmerji) Mitja Beltram, Mitja Margon in Veronika Macarol, nekdanji veslač Jani Klemenčič, ki je na vitlu (grinder), Tomaž Čopi, upravljavec glavnega jadra (main trimmer), krmar je Igor Lah, kapetan in taktik pa Vasilij Žbogar.