Krpani, Vasilij Žbogar, Tina Mrak, Veronika Maracol, Igor Lah

Slovenska ekipa Krpani bo med 1. in 3. junijem nastopila v Švici v kvalifikacijah za zlati pokal SSL v jadranju. Pod vodstvom Vasilija Žbogarja, s tremi olimpijskimi medaljami najboljšega slovenskega jadralca doslej, si bo skušala zagotoviti zaključne boje konec leta. Tekmeci bosta ekipi Ekvadorja in Litve, Hongkong pa ni prispel.

Ekipa Krpani Steklarna Hrastnik 1860 je na prizorišče tekmovanja na Neuchatelskem jezeru prispela v ponedeljek, danes pa so imeli prijave in tehtanje. Omejitev je 730 kilogramov, slovenska ekipa jih je imela pred današnjim kratkim treningom 722.

"Vse poteka po načrtih. Danes imamo kratek trening. Hongkong ni mogel priti zaradi strogih koronskih ukrepov na Kitajskem. A sta tu Ekvador in Litva, dve dobri ekipi. Regate bodo zanimive in težke. Borili se bomo od prvega do zadnjega dneva, da se uvrstimo na prvi dve mesti in s tem v zaključni del v Bahrajn. Maksimalno se moramo potruditi, zadnji dan bo še posebej pomemben, ker prinaša dvojne točke. Razplet bo tako zelo verjetno odločen prav zadnji dan kvalifikacij. Pogoji na jezeru so zelo zahtevni in nepredvidljivi, ekipe pa zelo izenačene. To se je videlo že prejšnji teden, ko so izpadle že nekatere zelo močne ekipe, kot je Belgija. Vsi smo pripravljeni in komaj čakamo na začetek," je sporočil Žbogar.

Corinne Rolland McKenzie, direktorica nacionalnih ekip tekmovanja, je povedala, da bi imela reprezentanca Hongkonga veliko težav pri vrnitvi v domovino po tekmovanja. Zaradi zelo strogih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa na Kitajskem bi jih namreč po prihodu čakala dolgotrajna karantena. Zato so se odločili, da ne bodo nastopili letos in načrtujejo udeležbo naslednje leto.

Finale prvega Zlatega pokala, ki je nastal po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu, bo od 28. oktobra do 20. novembra v Bahrajnu. Na pokalu sodeluje 56 držav glede na lestvico SSL, ekipe, ki so razvrščene med 23. in 56. mestom, pa se od 19. maja merijo v kvalifikacijah, ki bodo v petih terminih potekale do 17. julija. V osmih skupinah bodo po štiri reprezentance, najboljši dve iz vsake skupine pa bosta nastopili v finalu skupaj s 24 že uvrščenimi. To je prvih 23 reprezentanc z jakostne lestvice in ekipa države gostiteljice.

Na Neuchatelskem jezeru bodo v skupni 3 Slovenijo zastopali Gašper Strahovnik, jadralec na premcu (bowman), Tina Mrak, jadralka ob jamboru (midbow), Vid Jeranko, dvižničar (pitman), upravljavci jader (trimmerji) Mitja Beltram, Mitja Margon in Veronika Macarol, nekdanji veslač Jani Klemenčič, ki bo na vitlu (grinder), Tomaž Čopi, upravljavec glavnega jadra (main trimmer), krmar bo Igor Lah, kapetan in taktik pa Vasilij Žbogar.

Vse posadke so imele enako število dni treninga, jadrnice so vse enake, SSL47, zato bo o rezultatu odločala izključno ekipa. Jadrnice razreda SSL47 so predelane jadrnice RC44, ki so v Sloveniji dobro znane, saj jih je oblikoval slovenski navtični arhitekt Andrej Justin.

Prvi dve skupini kvalifikacij sta že končali nastope, v finalni del so se uvrstile Antigva in Barbuda, Tahiti, Estonija in Irska, izpadle pa so Bermudi, Portoriko, Srbija in Belgija

Vir: STA, foto: Uros Kekus Kleva