Lin Pletikos, Liam Orel, Luka Radelič

Na sredozemskih igrah 2022 v Alžiriji se danes začenjajo tudi prvi jadralski plovi. V novem olimpijskem razredu iQFOiL bo v članski konkurenci nastopila komaj 17 letna Lina Eržen, ki je bila lani mladinska evropska podprvakinja v tem razredu v kategoriji do 19 let, v ženski konkurenci olimpijskih enosedov v razredu ILCA 6 bo nastopila Lin Pletikos, v moški konkurenci pa bosta v razredu ILCA 7 Slovenijo zastopala mladi Liam Orel in olimpijec Žan Luka Zelko.

”Organizatorji so z dostavo jadrnic zelo zamujali, zato so bili v prvih treh dneh na prizorišču edini treningi, ki smo jih opravili, nadomestni suhi treningi. V soboto pozno popoldne smo dobili jadrnice, ki smo jih pripravili in opremili ter včeraj končno opravili prvi trening na morju. Navadili smo se na hrano, nastanitev in alžirski ritem organizacije, kjer vse zamuja, energijo pa prihranili za regato. Glede na vremensko napoved in dnevne razmere na morju so doslej pihali zmerno močni vetrovi, stabilni po hitrosti in smeri. Napoved za prvi tekmovalni dan je enaka, nato pa sledijo velike spremembe vetra, tako da med prvenstvom pričakujemo dinamične razmere. Trenutna napoved po prvem dnevu ustreza Lin Pletikos, ki je v rahlem vetru lahko konkurenčna za medaljo, ob močnejšem vetru bi se lahko uvrstila tudi med prvih deset. Mladi Liam Orel pridobiva izkušnje na tovrstnih tekmovanjih in so zanj, tako kot za Lin Pletikos, to prve sredozemske igre, veseli bi bili uvrstitve v prvo polovico flote ILCA 7 jadralcev. Žan Luka Zelko je najbolj izkušen in ima realno možnost uvrstitve med prvih deset, če bo jadral na svojem maksimumu,” je pve vtise na prizorišču ter cilje na sredozemskih igrah izrazil Luka Radelič, trener članske reprezentance razreda ILCA 7, ki na tem prvenstvu skrbi tudi za ženski del reprezentance razreda ILCA 6.

Ali bo Zelko, ki je imel letos ponavljajoče se zdravstvene težave, povezane s prebavo, ki so vplivale na priprave in treninge ter zaznamovale nastop na SP v Mehiki, lahko pokazal svoj maksimum, bomo spremljali, trenutno se počuti bolje: ”Včeraj smo meritve uspešno opravili in smo bili tudi prvič na vodi, pihal je lep maestral 15-20 vozlov hitrosti. Barke so laser performance, torej starejše generacije laserjev, ampak so nove, tako da je vse v redu. Jaz se sedaj tudi bolje počutim, nimam bolečin, tako da sem pripravljen,” nam je povedal Zelko pred današnjimi prvimi plovi.

V razredu jadranja na deski IQFOIL na srečo težav z opremo niso imeli in je bila na razpolago že od prvega dne, tu pa bomo spremljali nastop naše najboljše mladinke, tokrat v članski konkurenci - na tem prvenstvu jo spremlja oče Igor Eržen, ki je povedal:

”Z Lino sva precej treningov in eno tekmo, to je bilo državno prvenstvo, opravila tik pred odhodom na sredozemske igre. Že tam je Lina pokazala zelo dobre vožnje, tako da sva se osredotočila na najboljše nastavitve in spoznavala pogoje na vodi! Vse dni je pihal zahodni veter, ki se dopoldne precej okrepi, potem pa tudi hitro popušča! To nama pove, da dlje ko tekma traja, več različnih pogojev bo na vodi! Navajeni smo zelo različnih pogojev, tako da naju to ne skrbi. Tukaj ima vsaka država pravico poslati le dva najboljša tekmovalca in to vse pove o konkurenci, ki čaka Lino! Takšno tekmovanje je seveda velik izziv, treba pa je biti realen, saj je Lina še mladinka, konkurentke pa so članske reprezentantke! Najin cilj je, da Lina odpelje svoje najboljše vožnje, potem pa vidiva, kam jo to lahko pripelje!”

Lin Pletikos, Liam Orel, Luka Radelič