Alenka Valenčič, ILCA 4

Danes se je v Dziwnówu na Poljskem zaključilo odprto mladinsko evropsko prvenstvo EurILCA 4 za razred ILCA 4, ki se ga je udeležilo tudi pet mladih slovenskih jadralcev. Vseh pet se je v kvalifikacijski seriji uvrstilo v zlato skupino, s čimer so osvojili zastavljeni cilj.

Pogoji so bili težki prav od prvega dne naprej; začelo se ni obetavno, v brezvetrju, tako da so prvi regatni dal jadralci preživeli na obali. Naslednji dan je bil veliko bolj vetroven, trideset vozlov vetra je sicer kmalu oslabelo, a morje je vzvalovilo kar do dveh metrov. Tudi naslednje dni jadralcem veter ni bil naklonjen - ali so nanj čakali, ali pa je bil močno nestabilen, tako po smeri kot po moči, in marsikatero dobro idejo in pogumno odločitev je v trenutku izničil z nenaklonjenim obratom. Danes, na zadnji dan, so jadralci sicer odšli na regatno polje, a v šibkem vetru niso zajadrali.

Naša ekipa je odjadrala dobro. Vseh pet jadralcev je kvalifikacijsko serijo regat zaključilo z uvrstitvijo v zlato skupino, s čimer je, kot pravi trener Jakob Božič, “ekipa dosegla svoj mikro cilj.” Med dekleti je bila ves čas prvenstva v ospredju Alenka Valenčič, ki je kot svojo najboljšo uvrstitev zabeležila začasno skupno 6. mesto, prvenstvo pa zaključuje na skupnem 15. mestu v konkurenci 132 deklet. Tarin Pečar se je celotno prvenstvo držala prve tretjine, prvenstvo pa zaključuje na 47. mestu. Zala Vidmar jadra v konkurenci U16, kjer je zasedla 20. mesto med skupaj 56 jadralkami, mlajšimi od 16 let. V skupni uvrstitvi se je uvrstila v sredino flote, na 66. mesto.

Alenka Valenčič, ILCA 4

Med dečki je Svit Dujmovič Šterpin vse do včeraj krojil vrh. V cilj je enkrat prijadral kot zmagovalec flote, pa tudi kot tretji in četrti. Močan vetrni zasuk med včerajšnjo regato in nekaj smole so rezultat nekoliko poslabšali, in čeprav je bil po enem od regatnih dni skupno peti, evropsko prvenstvo zaključuje na skupnem 14. mestu. Tudi Peter Koprivec se je ves čas prvenstva držal v ospredju, kot najboljšo dnevno uvrstitev zabeležil 16. mesto, prvenstvo pa končuje na skupnem 32. mestu v konkurenci 210 jadralcev.

Trener Jakob Božič:

“Generalno sem z nastopi svojih varovancev zadovoljen. Vsi so se uvrstili v zlato skupino, kar je dokaz, da sistem deluje. Največ sem pričakoval od Alenke in Svita, ki sta med prvenstvom okusila 6. in 5. mesto skupno. Na žalost sta oba naredila preveč napak in zaključila na 14. in 15. mestu. Pogoji so bili zelo težki, veter je veliko obračal in nihal v jakosti, tako da je bilo potrebno biti spredaj in hitro reagirati na spremembe. Tarin, Zala in Peter so pozitivno presenetili. Peter je v kvalifikacijah odjadral odlično, v finalnih plovih pa je z dvema slabima startoma in nekaj slabimi odločitvami uvrstitev nekoliko pokvaril. Tarin je skozi vse prvenstvo jadrala solidno. Poznalo se je pomanjkanje izkušenj, saj je bilo to zanjo prvo prvenstvo v ILCA razredu. Zala je z uvrstitvijo v zlato skupino izpolnila cilj in tam nabirala izkušnje za naslednja leta.”

Evropska prvakinja razreda je postala Španka Irene de Tomás Perelló, srebro in bron pa gresta v grške roke - druga je Evangelia Karageorgou, tretja Christina Maria Meni.

Med fanti sta bila na stopničkah dva Italijana, zlato je osvojil Giulio Genna, srebrn je bil Nicolò Giuseppe Cassitta, bronast pa Španec Xavier García Ollé.

Alenka Valenčič, ILCA 4

Vir: FF JZS, foto: EuroILCA