Žan Luka Zelko

Drugi dan je za jadralce na sredozemskih igrah v Alžiriji po pričakovanjih prinesel rahel veter brez valov, razmere so bile zelo podobne znanemu koprskemu lahkemu maestralu. Organizatorji so za razrede ILCA uspešno speljali po dva plova, za jadralce na deski IQFOIL pa tri. Na začetku je bilo vetra med 7 in 8 vozlov hitrosti, v drugem plovu pa je veter padel na 5 do 6 vozlov. V razredu ILCA 7 je Žan Luka Zelko po dveh dneh skupno na 4. mestu, Liamu Orlu trenutno skupna uvrstitev kaže 21. mesto - vendar je pri njem včeraj v drugem plovu prišlo do napake v rezultatih, ki kažejo, da je bil diskvalificiran, regatni odbor pa še ni obdelal zahteve za popravek uvrstitev, ki so jo na prizorišču oddali že včeraj, tako da za Liama ​​nimamo realne uvrstitve v končnih rezultatih. V razredu ILCA 6 je Lin Pletikos po dveh dneh skupno na 9. mestu, prav tako je na skupno 9. mestu med jadralkami na deski razreda IQFOIL tudi Lina Eržen, ki pa se je včeraj popoldne začela tudi slabo počutiti.

”Žan Luka Zelko je v prvem plovu nihal med četrtim in sedmim mestom, na koncu pa je z dobrim jadranjem proti vetru končal na zelo dobrem 5. mestu. V drugem plovu je na štartu prejel kazen zaradi nedovoljenega poganjanja barke s krmilom in bil po dveh kazenskih krogih prisiljen napadati iz ozadja v celotnem plovu, tako da je na koncu zasedel skromno 13. mesto. Skupno danes ostaja na še vedno visokem 4. mestu, vendar bo odslej prav gotovo precej bolj previden, ker bi bil v primeru še ene kazni v tistem plovu diskvalificiran,” je pojasnil trener razreda ILCA 7 Luka Radelič in nadaljeval: ”Liam Orel je imel danes dva slaba štarta, po katerih se ni uspel dobro pobrati in je oba današnja plova zaključil pod svojimi zmožnostmi, na 19. in 17. mestu. Lin Pletikos pa je v ženski konkurenci v razredu ILCA 6 v prvem plovu zelo dobro začela, v prvi stranici proti vetru izbrala boljšo stran na desni, kar ji je omogočilo, da je na prvi oznaki obrnila na visokem 4. mestu. Nato so se prve tri jadralke nekoliko ločile, Lin pa je od nenehnih napadov Francozinje Pernelle Michon do cilja uspela ubraniti 4. mesto. V drugem plovu je po eni napačni presoji na cilj prijadrala na 15. mestu. Na njeno srečo napoved za naslednja dva dni še vedno kaže podobne razmere, ki ji sicer ustrezajo.”

Svetovni prvak Francoz Bernaz z današnjima dvema prvima mestoma vodi v floti razreda ILCA 7, prav tako kot njegova rojakinja Marie Barrue v razredu ILCA 6., ki je zabeležila 1 in 2. mesto.

Med jadralkami na deski IQFOIL pa je bil danes zahteven dan za Lino Eržen, ki so se ji včeraj popoldne začele zdravstvene težave: “Postalo ji je slabo, začelo jo je črvičiti v želodcu in sploh nismo vedeli, če bo danes lahko štartala. Zaužila je zdravila in kljub slabosti je šla na regatno polje. Začelo se je zelo slabo, ker je Lini jadro padlo v vodo in ni imela moči, da bi ga dvignila. Nato pa se je uspela zbrati in odpeljala dve odlični vožnji - morda celo tri, a zadnja še ni potrjena, ker je veter upadel in so tekmovalke komaj prišle do cilja, Lina pa bi bila med njimi na 5. mestu. Sedaj predvsem upamo, da si bo Lina do jutri opomogla,” je po današnjem dnevu povedal Igor Eržen. V vodstvu je danes Španka Pilar Lamadrid Trueva, vendar so si tekmovalke v ospredju zelo blizu.