Bodrum, Optimist

Danes se je v turškem Bodrumu začelo svetovno prvenstvo razreda optimist, na katerem v konkurenci 272 mladih jadralcev nastopa tudi pet slovenskih: Mark Rodica, Jaka Valjavec, Liam Al-Dilaimi, Sara Domenik in Kristian Petaros, spremljata pa jih trenerja Tina Mrak in Luka Verzel. Prvenstvo se je danes začelo s prvima dvema kvalifikacijskima plovoma, zaključilo pa se bo s slavnostno podelitvijo svetovnih naslovov naslednjo sredo, 6. julija.

Ekipa je na prizorišče odšla že pred nekaj dnevi, do so lahko potrenirali tudi na regatnem polju in se spoznali z lokalnimi razmerami. Tina Mrak je pred začetkom prvenstva povedala:

"Zaenkrat se imamo super, vreme je odlično, imamo res lepe pogoje za trening, vsako popoldne se dvigne termika, njihov zelo poznan veter, ki ga imenujejo meltemi, in pihne tudi do preko 20 vozlov. Zaenkrat se vsi dobro počutimo, otroci se dobro znajdejo v ekipi in vse poteka v redu. Vsi skupaj že z nestrpnostjo pričakujemo prve regate!" 

Te so jih pričakale danes, ko so odjadrali dva plova. Prvega v močno nestabilnem vetru, drugega v stabilnejšem, moči 16-20 vozlov. 

Trener Luka Verzel je prvi dan strnil takole:

“Za nami je kar težak dan. V regati se jugovzhodni veter ni popolnoma razvil, kar je povzročilo velike luknje in spremembe smeri. V prvi regati nam ni uspelo ujeti pravega ritma. V drugi regati se je veter le stabiliziral na tipične pogoje 16-20 vozlov. Začela je delovati leva stran polja in naši jadralci so malenkost bolje jadrali.
Za nami je šele prvi dan kvalifikacij, zato še ne bom komentiral rezultatov. Prva meja bo tretji dan, ko zaključimo s kvalifikacijami. Do takrat jadramo na povprečne rezultate, ki nas pripeljejo v skupine -  cilj je jadrati v čim boljši skupini.”

Bodrum, Optimist