Alja Petrič in Katja Filipič (U19 – OPEN)

Včeraj se je v Rungstedu na Danskem z zadnjima finalnima plovoma zaključilo evropsko prvenstvo za 29er, na katerem sta zajadrali tudi dve slovenski posadki, Alja Petrič in Katja Filipič (U19 – OPEN), ter Maj Petrič in Valentin Štravs (U17). Po uvrstitvi v bronasto skupino je posadka deklet prvenstvo predčasno zaključila zaradi poškodbe Katje Filipič, medtem ko sta naša mlada jadralca končala na 87. mestu v konkurenci 165 ekip, ter kot 5. v bronasti skupini.

Prvenstvo je bilo predvsem za mlade, manj izkušene jadralce težko, razmere na regatnem polju so bile zahtevne, saj je veter močno nihal tako po moči kot po smeri. Veliko je bilo čakanja, odloženih startov in prekinjenih regat.

Trener Sandi Dekleva:

“Za nami je težko prvenstvo, na katerem je ekipa 29er nastopila pod pričakovanji. Dekleti Alja Petrič in Katja Filipič sta žal morali predhodno odnehati, saj je bila bolečina v Katjinem gležnju prehuda za kaj več. Zato smo se odločili, da je bolje nameniti čas odmoru, da se ne bi stanje poslabšalo in bi bil potem pod vprašajem še nastop na svetovnem prvenstvu.
V drugem delu prvenstva sta Maj Petrič in Valentin Štravs delno odpravila napake iz prvega dela in nanizala nekaj uspešnih plovov, kar je bilo dovolj za končno 5. mesto v bronasti skupini. Ne glede na končni rezultat je bilo tako težko prvenstvo dobra izkušnja za bodoče regate. Verjamem, da so tekmovalci odnesli veliko pomembnih informacij, ki jim bodo še kako prav prišle na bodočih nastopih. V naslednjih dneh nas čaka še podrobna analiza plovov in napak, kar bo prineslo dokončno konsolidacijo na novo osvojenega znanja.”

Katji želimo čim prejšnje okrevanje, ekipi pa čestitamo za nastope v težkih razmerah in jim želimo dobro pripravo na prihajajoče mladinsko svetovno prvenstvo, ki jih že konec julija v španskem El Balísu.

Vir: JZS.si