Včeraj okoli polnoči se je v turškem Bodrumu s slovesno podelitvijo zaključilo svetovno prvenstvo razreda optimist, ki se ga je udeležila tudi slovenska ekipa. Pod vodstvom trenerja Luke Verzela in v spremstvu vodje odprave Tine Mrak so v konkurenci 276 mladih jadralcev nastopili Mark Rodica, Jaka Valjavec, Liam Al-Dilaimi, Sara Domenik in Kristian Petaros. Čeprav rezultatsko niso posegli po vidnejših uvrstitvah, je bilo prvenstvo dragocena izkušnja, odjadrali so tudi kar nekaj dobrih plovov in presenetili predvsem v ekipnih regatah.

Luka Verzel: “Prvenstvo končujemo z mešanimi občutki. Ne morem reči, da nisem pričakoval boljših uvrstitev, je pa realnost, da trenutno nismo pripravljeni kosati se z najboljšimi 30 optimisti na svetu. Mislim, da je ekipi v zadnjih treh letih zmanjkalo precej dni na vodi kot tudi izkušenj z večjih regat.  Ekipa se je resnično trudila in vzela celotno prvenstvo sila resno. Imeli smo super vzdušje in z veseljem sem delal z njimi.”

Najvišje uvrščeni slovenski jadralec je Jaka Valjavec na 90. mestu, Liam Al-Dilaimi je končal kot 130., Mark Rodica 157., Sara Domenik na 179. mestu, Kristian Petaros pa na 220. mestu.

Luka Verzel: “V kvalifikacijah smo poskusili iztisniti čim boljšo uvrstitev v višje skupine. Na žalost je zadnji dan poslabšal sliko. Jaka je izpadel iz zlate skupine, v kateri je vztrajal vse dni kvalifikacij. Mark je za las zgrešil srebrno skupino. Kristian je še premlad in neizkušen za takšna prvenstva. Stalo ga je veliko. Liam je po kvalifikacijah le ujel srebrno skupino in tam tudi lepo jadral. Po Sarinih lanskih predstavah sem pričakoval borbo za zlato skupino, a nikakor ni ujela ritma prvenstva. V team race smo presenetili marsikoga. Z uvrstitvijo med šestnajst je ekipa dosegla bistveno več od pričakovanega. Borili so se za vsak centimeter in na koncu izpeljali par res lepih matchev. V finalu nismo imeli možnosti jadrati proti najboljšim, kar je pripeljalo do večjega padca morale, a so vseeno odjadrali do konca z nasmehom.”

Že čez slab mesec (30. julij - 5. avgust) mlade jadralce na optimistih čaka še evropsko prvenstvo na Danskem.