Toni Vodišek

Včeraj se je za novi olimpijski razred formula kite začela tridnevna testna regata na Nizozemskem v Scheveningenu, na prizorišču, kjer se bodo čez natančno leto dni, med 10. in 20. avgustom 2023, države potegovale za prve olimpijske vozovnice v desetih olimpijskih jadralnih razredih na svetovnem prvenstvu v jadranju.

Slovenski kajtar Toni Vodišek, ki je na tem prizorišču prvič, je prispel pred 14 dnevi, saj so do današnjega začetka tekmovanja vsak dan potekale trenerske regate. Za 31 vrhunskih kajtarjev je prvi dan testne regate postregel delno oblačno vreme in se začel v mejnih vetrovnih pogojih, organizatorji pa so uspešno speljali vse štiri načrtovane plove. Vodišek je vrhunsko začel in v prvem plovu naredil tisto, kar najbolje zna – zmagal, v drugem plovu je zaključil na drugem mestu, nato tretjega plova žal ni speljal, a je v zadnjem današnjem plovu na cilj zopet prišel pred vsemi ostalimi. Z uvrstitvami 1, 2, DNC in 1 v štirih današnjih plovih je po prvem dnevu na skupno osmem mestu, vendar se bo že po naslednjem uspešno speljanem plovu odbila najslabša uvrstitev. V razredu formula kite se najslabše uvrstitve odbijajo prvič med 4 in 6 plovi, drugič med 7 in 10 plovi, če jih bo več kot 11 pa še tretjič.

V vodstvu je po prvem dnevu Italijan Riccardo Pianosi z 10 točkami. Jutri so predvideni naslednji štirje plovi s pričetkom ob 11 uri in 20 minut.

Testna regata se bo za Vodiška zaključila v nedeljo, 21. avgusta, nato pa bodo testne regate za olimpijske razrede ilca 6 in ilca 7 na sporedu med 7 in 18. septembrom.

Letošnja testna regata jadralcem predstavlja pomembno spoznavanje prizorišča in pogojev, saj gre za prvi preizkus za nastop na enem najpomembnejših dogodkov olimpijskega cikla. Svetovno prvenstvo v jadranju, ki poteka le enkrat na štiri leta, pripravlja najboljše jadralce na svetu za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo sledile leto kasneje v Parizu.

Vir: JZS, slika je simbolična