Ana_Planinsic_Lara_Bozic

V soboto se je na Blatnem jezeru s svečano podelitvijo zaključilo svetovno prvenstvo za 420, na katerem so jadrale tudi štiri naše posadke. Najuspešneje med njimi edina ženska, Ana Planinšič in Lara Božič, ki se domov vračata z naslovom svetovnih podprvakinj v U17.

Prvenstva so se pod vodstvom trenerja Mitje Mikulina poleg deklet v kategoriji U17 udeležili še Toni Benčič in Anton Rejec ter Rok Kovačič in Teo Gerželj. V kategoriji moških oziroma mešanih ekip (open) sta nastopila Daniel Cante in Gašper Babič. Prvenstvo se je odvilo v znamenju veliko čakanja na veter, prekinjenih regat ter nekaj lepih plovov v srednjem do močnem vetru.

Dekleti sta bili v ospredju vse od začetka regate, čeprav jima kot lahki posadki srednje močan do močan veter ni bil najbolj pogodu. Tudi Daniel Cante in Gašper Babič sta jadrala dobro ter se po kvalifikacijskih plovih uvrstila v zlato skupino. To so zaradi prehitrega starta na črno zastavo prav na zadnji dan kvalifikacijskih plovov za las zgrešili Toni Benčič in Anton Rejec ter Rok Kovačič in Teo Gerželj. Tudi vse tri moške posadke so prvenstvo končale uspešno, glede na svoj jadralski staž in okoliščine.

Mitja Mikulin je zadnji regatni dan ter celotno prvenstvo povzel takole:

“Tudi na zadnji regatni dan smo vstali zelo zgodaj, ob petih, a smo bili ob 9h zjutraj v brezvetrju že nazaj na kopnem. Nekoliko kasneje je le zapihalo in ob 12h smo imeli prvi start. Po vseh napovedih naj bi bilo vetra malo, a so se lokalci strinjali, da je velika možnost, da zapiha močan veter zahodne smeri, kar se je tudi zgodilo. Na koncu smo imeli vetra 13-20 vozlov in izpeljali dva plova. Tudi na zadnji regatni dan so bili pogoji težki predvsem za punci, ki sta zelo lahki, ampak sta se ponovno izkazali. Prvi plov sta zaključili kot 15., v drugem sta se žal znašli na napačni strani ter zaključili kot 22., kar se jima je črtalo, a prvenstvo končali kot skupno sedmi ter kot svetovni podprvakinji v svoji kategoriji U17. Daniel in Gašper sta na drugem polju odpeljala dva plova od treh, saj si je Daniel v drugem plovu tako močno poškodoval koleno, da nista mogla nadaljevati. Oba plova sta končala okoli 25. mesta in večinoma sta se vozila po napačni strani. Nič ne de, skupni rezultat je soliden, po enem letu jadranja sta na 30. mestu na svetu, kar je po mojem mnenju super rezultat. Tudi Toni in Anton sta pokazala, da ne sodita v srebrno skupino, nazadnje naredila drugo in četrto mesto, se nekajkrat z lahkoto rešila iz težkih situacij, tako da res škoda, da nista prišla v zlato. Rok in Teo pa sta bila prvo regato prehitra na startu, v drugi sta odpeljala osmo mesto, kar je solidno, saj sta med mlajšimi jadralci in ju čaka še eno leto v U17. Delo se nadaljuje, kmalu imamo naše državno prvenstvo, potem še italijansko in tako naprej do naslednjega evropskega in svetovnega.”

Vir: Jakica Jesih, JZS.si