Barcolana 54

BARCOLANA 54 PRESENTED BY GENERALI SE PREDSTAVLJA V KOPRU

PO MÜNCHNU, BERLINU IN DUNAJU ŠE ZADNJA ETAPA MEDNARODNEGA ROADSHOW-A JESENSKEGA POKALA

V SOBOTO, 8. OKTOBRA, JE V PROGRAMU NOVA IZVEDBA REGATE GO TO BARCOLANA FROM SLOVENIA I FEEL SLOVENIA, KI JE NAMENJENA SLOVENSKIM JADRALCEM

S tiskovno konferenco v Kopru se zaključuje mednarodni roadshow Barcolana54 presented by Generali. Po Münchnu in Dunaju, kjer sta novinarski konferenci potekali ob podpori družbe SIOT-TAL, ter Berlinu, ob sodelovanju glavnega partnerja Generali, se je Jesenski pokal predstvil slovenski javnosti na novinarski konferenci, ki je bila v VIP prostorih Grand Koper Hotela.

54. izvedba Barcolane bo v Trstu 9. oktobra 2022, pred tem pa bo v mestu zaživel 10 dnevni niz dogodkov. V pričakovanju regate so prijave na voljo na spletni strani www.barcolana.it. Slovenija ima še naprej osrednjo vlogo na tem dogodku, tako zaradi športnih podvigov številnih krmarjev in skiperjev, ki so v preteklih letih sodelovali in tudi zmagali, kot tudi z organizacijo dogodka "Go to Barcolana from Slovenia I Feel Slovenia", pri katerem sodelujejo Tržaški pomorski klub Sirena, Jadralna zveza Slovenije in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji - ZSŠDI.

Start je predviden v soboto, 8. oktobra, iz Pirana, s prihodom v popoldanskih urah pred Velikim trgom, Trgom Unità d'Italia. Sledil bo tradicionalni sprejem posadk in podelitev nagrad, uveljavljen dogodek, ki je navdihnil tudi regato "Go to Barcolana da Ravenna - Trofeo Hera" od Ravenne do Trsta s startom na zahodnem delu Jadranskega morja.

"Le še 8 dni nas loči do začetka dogodka," je izjavil predsednik SVBG Mitja Gialuz, "ki ga gradimo na temo radosti in sodelovanja, z namenom da bi v Trst ponovno pripeljali veliki festival jadranja in morja. Regata Go to Barcolana from Slovenia je eden od dogodkov, na katere smo najbolj navezani. In sicer do take mere, da razvijamo druge regate v enakem formatu. Predstavitev v Kopru ob koncu našega roadshow-a, ki je vključeval tudi München, Berlin in Dunaj, je znak, da zahvaljujoč našim partnerjem predstavljamo dogodek in naše območje mednarodnemu občinstvu, ki mu letos ponujamo veliko novosti."

Igor Filipčič, predsednik TPK Sirena"To je sedma izvedba regate Go to Barcolana from Slovenia. Verjamemo, da bo po omejitvah zaradi pandemije Covid-19, ki so močno pogojevale naše delo v zadnjih dveh letih, spet veliko število udeležencev. Zanimanje jadralcev je veliko, zato si prizadevamo, da bi regato priredili na najboljši možni način.Start bo v Piranskem zalivu ob 10. uri. Pred Debelim rtičem bomo namestili vrata. Tudi letos je prijava na regato Go to Barcolana from Slovenia brezplačna."

Aljoša Ota, vodja Slovenske turistične organizacije v Milanu»Barcolana je izjemni mednarodni športni dogodek, ki združuje vsako leto zelo veliko športnih navdušencev, obiskovalcev in turistov, ki obiščejo Trst iz več držav. Regata Go to Barcolana from Slovenia je eden izmed ključnih dogodkov, saj se vsako leto udeležuje veliko jadralcev iz Slovenije in Italije. Slovenska turistična organizacija je že drugo leto zapored glavni pokrovitelj te zelo priljubljene športne prireditve.«

Ivan Peterlin, predsednik Združenja slovenskih športnih društev v ItalijiBarcolana je dogodek v pravem smislu besede in je za vse tržaške prebivalce osrednji letni praznik, ki v svoji sredi zaobjema resnično vse plasti družbenega dogajanja. Ob Barcolani zaživijo gostinstvo, trgovina, šport, kultura in vse druge dejavnosti, ki so prisotne v mestu. Veliko let smo tržaški Slovenci ob tem prazniku stali nekoliko odmaknjeni od vsega tega in Barcolana je šla mimo nas. Pred nekaj leti pa se je končno nekaj premaknilo: ob zamisli gospe Ingrid Sergaš, takratne vodje generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu, in ob konkretni podpori takratnega odbornika za šport v Tržaški občini Edija Krausa, je nastala pobuda »Slovenski pozdrav Barcolani«. Zamisel je takoj podprlo tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, pristopil je tudi Tržaški pomorski klub Sirena, ki vsako leto dan pred osrednjo regato priredi še eno – Go to Barcolana from Slovenia.

ENJOY BARCOLANA - Vse je pripravljeno za 54. izvedbo Barcolane presented by Generali, v Trstu med 30. septembrom in 9. oktobrom 2022, ki se po dveh letih omejitev zaradi pandemije vrača v znamenju vzdušja iz leta 2019. Vračata se veliko praznovanje na kopnem in priljubljeno oktobrsko "navtično romanje", ki bo spremenilo Trst v mednarodno prestolnico jadranja za vse. Ob tem dogodek ponuja priložnost razmisleka o pomembnih temah, kot so trajnostni razvoj, enakost med spoloma (Gender Equality), širjenje znanstvenih tem in predvsem povratek k prepričanju, da ima strast do morja združevalno moč.

PRIJAVE - Prijave za 54. Barcolano se nadaljujejo, svojo udeležbo pa je že potrdilo več kot 860 lastnikov plovil, od tega 30 slovenskih. Za tiste, ki prihajajo izven Trsta, bodo na voljo brezplačni privezi na tražaškem nabrežju. Število privezov je omejeno. Informacije o privezih so na voljo ob prijavi.

FESTIVAL - Barcolana načrtuje ureditev nabrežja, na katerem bo na voljo več prireditvenih prostorov in skupaj z zavodom PromoTurismo FVG pripravlja bogat program dogodkov za promocijo območja in "poživitev" dogajanja ob morju: "Želimo, da Barcolana ponovno zaživi kot množični skupinski dogodek", je povedal predsednik SVBG Mitja Gialuz, "in zato razmišljamo, da bi tako kot v preteklosti vključili v program glasbene vsebine, predstavitve knjig in filmske projekcije. Ljubezen do morja je skupni imenovalec in vsak jo bo lahko izrazil na svoj način: nekateri preko jadranja, drugi s praznovanjem na nabrežju, tretji pa preko osebnega angažiranja za trajnostni razvoj v korist morja.”

Barcolana 54

“Barcolana je dogodek, zaradi katerega je Tržaški zaliv znan po vsem svetu. To je je izjemna predstavitev naše dežele," je dejal Sergio Emidio Bini, odbornik za proizvodne dejavnosti in turizem Dežele Furlanije - Julijske krajine. "Zato sodelujemo ob promociji blagovne znamke "Io sono Friuli Venezia Giulia" (Jaz sem Furlanija-Julijska krajina), katere namen je izpostaviti odličnosti našega območja. Pripravljamo se na sprejem številnih tujih jadralcev, katerim bomo ponudili edinstveno doživetje, ki ga sestavljajo veter, morje ter dejavnosti in dogodki na mestnem nabrežju.”

NOVA REGATA - V središču pozornosti letošnje izvedbe je nova regata namenjena Maxijem. Barcolana Maxi Trofeo Portopiccolo, ki bo potekala od 4. do 6. oktobra, vključuje obalne preizkušnje in regatno polje Barcolane izključno za velike jadrnice. Dodana vrednost bodo tudi dogodki v četrtek, 6. oktobra, na pomolu v Portopiccolu. "Privabiti velike jadrnice v Gornji Jadran je poslanstvo za celoten navtični sektor. Velike jadrnice prinašajo blaginjo še posebej, če se poslužujejo uslug za hrambo plovila na našem območlju. Poleg tega se lepo vključujejo v družbeno razsežnost dogodka. Za Barcolano je bilo vedno značilno, da se na morju družinske posadke pomerijo z velikimi šampioni in to privlačnost želimo še okrepiti," je pojasnil Gialuz, ki je poudaril tudi obnovljeno partnerstvo z upravitelji Portopiccola: "Portopiccolo ima osrednjo vlogo v navtičnem turizmu v Gornjem Jadranu: na tej lokaciji bomo organizirali vrsto dogodkov, med temi tudi Barcolano Sea Chef.

#WOMENINSAILING - To bo praznik, trud in zabava z veliko pozornostjo do teme enakosti med spoloma (Gender Equality). Projekt " Women in sailing", ki smo ga lani zasnovali skupaj z zavarovalnico Generali, bo ponovno v središču pozornosti. Nagradili bomo prvo krmarko mešane posadke, za katero Generali Academy poklanja posebno nagrado, in sicer program treningov in delavnic vodenja po meri udeleženke.

PROGRAM GLAVNIH DOGODKOV

1. - 2. oktober: BARCOLANA YOUNG / Najbolj priljubljena regata za razred optimist

1. - 9. oktober: NASELJE BARCOLANA / Sejem in velika zabava 54. izdaje na tržaškem nabrežju

1. - 7. oktober: BARCOLANA FUN / Velike novosti jader tipa Foil

2. oktober: BARCOLANA NUOTA – BARCOLANA PLAVA/ Tekmovanje v plavanju pred Trgom Unità

3. - 8. oktober: BARCOLANA UN MARE DI RACCONTI – BARCOLANA MORJE ZGODB/ Prireditev posvečena literaturi

4. oktober: BARCOLANA PER IL SOCIALE – BARCOLANA ZA SOCIALO / Dogodek za bolj inkluzivno Barcolano

4. - 6. oktober: BARCOLANA MAXI - TROPHY PORTOPICCOLO / Regata in dogodki za velike jadrnice

4. oktober: BARCOLANA SEA CHEF PRESENTED BY PROSECCO DOC / Zvezdniški kuharski mojstri in jadralci se srečajo na ekskluzivni gala večerji

5. - 7. oktober: BARCOLANA SEA SUMMIT / Mednarodno srečanje med podjetji, ustanovami in svetom znanosti na temo trajnosti

6. - 7. oktober: GO TO BARCOLANA FROM RAVENNA TROFEO HERA / Prihod v Trst jadrnic, ki priplujejo iz območja srednjega Jadrana

8. oktober: BARCOLANA BY NIGHT SNAM CUP / Regata na samem mestnem “stadionu” na predvečer Barcolane

8. oktober: BARCOLANA CLASSIC - TROFEO SIAD / Prireditev za starodobna in klasična plovila

8. oktober: GO TO BARCOLANA FROM SLOVENIA I FEEL SLOVENIA

9. oktober, 10.30: BARCOLANA 54 presented by Generali / The largest sailing race in the world

Barcolana 54