RC44, Portorož, Charisma

Po dolgem čakanju na veter se je danes v Piranskem zalivu odvila še zadnja regata svetovnega prvenstva 2022 za razred RC44. Prestižni naslov je šel v roke monaške Charisme, svetovni podprvak je slovenska ekipa Ceeref powered by Hrastnik 1860 Igorja Laha, tretja pa je branilka lanskega naslova, britanska Team Aqua.

Od četrtka do nedelje so se pred Portorožem in Piranom odvijale napete regate. Predvidene so bile štiri na dan, a je organizatorju in jadralcem uspelo program izpeljati samo včeraj, vse ostale dni pa so zaradi čakanja na veter, in naposled šibkih vetrov, izpeljali dve do tri, danes pa le eno. Kot običajno v razredu RC44 se je tudi tokrat izkazalo, da lahko zmaga katera koli jadrnica, in da nič ni odločeno vse do zadnje regate. Kar šest od osmih ekip je zmagalo vsaj en plov. Po včerajšnjem dnevu in devetih odpeljanih plovih je bila Charisma štiri točke pred Ceerefom in slovenska ekipa je še imela možnost za skupno zmago in osvojitev naslova. Po startu sta danes vsaka odpeljali v svojo smer, Charisma pod obalo, Ceeref proti sredini zaliva. A Charisma je edini današnji plov odjadrala odlično, prva prečkala tudi ciljno črto, ter osvojila naslov svetovnega prvaka. Ceeref powered by Hrastnik 1860 je drugi, Team Aqua pa tretja.

Igor Lah: “Danes je šlo na vse ali nič, glede na to, da vetra ni bilo in smo imeli samo eno regato, je bilo matematično sicer še vse mogoče, v praksi pa zelo težko izvedljivo. Edina možnost je bila, da naredimo nekaj drugega kot oni, a žal ni šlo. Vseeno, tudi drugo mesto ni slabo." 

Vrstni red treh najbolje uvrščenih jadrnic tokratnega svetovnega prvenstva je tudi novi skupni vrstni red letošnjega pokala 44Cup pred zadnjo regato decembra v Omanu.

RC44, Portorož, Ceeref

Fotografije: Pedro Martinez / Martinez Studio