SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Jadralna posadka Krpani1860 je v Portorožu predstavila okoliščine in načrte v luči prestavljenega jadralskega zlatega pokala SSL, ki je bil načrtovan med 28. oktobrom in 20. novembrom v Bahrajnu, organizatorji pa so zaradi tehničnih in logističnih izzivov morali prestaviti. Ob tem so izkoristili priložnost zaključka svetovnega prvenstva v razredu RC44 za kratek medijski trening. 

Kapetan Vasilij Žbogar, s tremi olimpijskimi medaljami najboljši slovenski jadralec, je dejal, da je do prestavitve prišlo zaradi tehničnih in logističnih težav ter zaradi trenutnih razmer v svetu:

"Nov datum bo določen glede na jadralski koledar prihodnje leto in termine drugih velikih športnih tekmovanj," je na novinarski konferenci v portoroški marini povedal Žbogar in dodal: "Zaradi prestavitve smo Krpani treninge prilagodili, sprva smo nameravali tik pred odhodom popraviti predstartne manevre. Sedaj smo začeli delati z rezervami, 22 je vseh članov posadke, 11 jih jadra. Želimo, da se vsak član vključi v ekipo in se v njej dobro počuti. Vsak je vesel, ko smo ga povabili v ta velik projekt."

Na prvem zlatem pokalu, ki je nastal po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu, sodeluje 56 držav glede na lestvico SSL. Jadrnice so tipske, za vse enake, zato bo o zmagovalcu odločala zgolj kakovost posamezne ekipe. Člani slovenske ekipe Krpani 1860 so si finale zagotovili julija na Neuchatelskem jezeru v Švici, ko so v kvalifikacijski skupini osvojili prvo mesto in zbrali 21 točk ter končali pred Litvo (14) in Ekvadorjem (13), Hongkong pa ni nastopil. "Po uspešnih kvalifikacijah sodimo zelo visoko, imamo tudi velike izkušnje z jadranjem na podobnih jadrnicah, kot bodo na finalu. Krpani pa bomo naslednje leto jadrali na še kakšnih drugih večjih regatah, da pridobimo izkušnje in imamo dodatni trening," je izpostavil Žbogar.

"Verjamem, da bo ta projekt stekel, četudi z malo zamude. Ekipa drži skupaj, delamo naprej in ko pride trenutek, bomo mi pripravljeni," je povedal krmar posadke Igor Lah, ki se je ekipi pridružil kot najvišje uvrščeni slovenski krmar na SSL jakostni lestvici.

Tudi nekdanji veslaški olimpijec Jani Klemenčič ki je na vitlu, je izpostavil gradnjo ekipe ne le na morju, ampak tudi na kopnem. "Menim, da je to najboljša jadralna posadka, ki jo je imela Slovenija doslej. Veliko truda je bilo vloženega, da smo se združili, danes dihamo kot eno."

Nekdanji jadralski olimpijec Mitja Margon ki upravlja z jadri, je bil tudi vodja slovenske jadralske odprave lani na olimpijskih igrah v Tokiu.

"Prestavitev nas ne more omajati, tudi olimpijske igre so bile prestavljene. Tri tedne pred odhodom na Japonsko nismo vedeli, kaj se bo dogajalo, veliko je bilo možnih tudi logističnih zapletov, saj so bile OI prestavljene za leto dni. A so bile uspešno izvedene."

SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Mitja je ob tem potrdil, da bodo za organizacijo finala organizatorjem zlatega pokala vnovič predlagali tudi Portorož. Poudaril je, da prav ta ekipa daje močno sporočilo, da slovensko jadranje lahko deluje združeno, s čimer so se razbili nekateri miti iz preteklosti. Tudi zato že snujejo nov skupni projekt, katerega koordinator je Matjaž France, ki je ob koncu predstavil načrt štirih obalnih občin, da skupaj priredijo teden jadranja v velikonočnem času, ko sicer že potekajo tradicionalne mednarodne regate v Izoli in Portorožu, ki bi v slovensko morje povabil najmanj 1000 plovil, dogodek pa bi imel tudi tekmovalni pomen. Krpani1860 bodo ponosni ambasador projekta.